Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Kako su se u susjednoj državi organizirali da zadrže domaće goste i privuku turiste

Sa sloganom „Želimo biti dio tvojih doživljaja, novih planova i lijepih uspomena“,  udružile su se u jedinstvenu turističku destinaciju Jeruzalem Slovenija tri slovenske općine u blizini hrvatske granice u Pomurju - Ormož, Središće ob Dravi i Sv.Tomaž. Taj kraj slovenci zovu Prlekija za razliku od Prekomurja. Kod njih vrijeme provodite u miru i opuštanju u okusima i mirisima prirode spojenim s gastro-enološkim užitcima i umjetnošću koju uklapaju u beskrajne vidike vinograda. Slovenija je svojim građanima poklonila 200 eura u bonovima koje mogu potrošiti  samo na domaćim destinacijama kako bi pomogli domaćem turizmu. Sigurno je da će veliki broj njih doći upravo na ovu destinaciju jedinstvenu po ljepoti, ljubaznosti domaćina, tradiciji kulinarstva, vinarstva i kulture. No, blizina Hrvatske s kojom je granica često samo rijeka Drava čini ovaj kraj primamljivim i za turiste iz Hrvatske.

Kakav je domaći prleški doručak?
U društvu turističkih novinara Slovenije posjećujemo najprije Ozmec i prekrasnu turističku kmetiju  „Sonja“. Već je spreman tradicionalni prleški doručak, raznovrstan i bogat temeljen samo na domaćim proizvodima.
Slika najbolje govori što se sve nudi:


- domaći naresci i domaća marmelada od od trešnje, jurke i mlade buče;
- domaća jetrena pašteta;
- zaseka,namaz od buče i skute;
- domaća pogača.

Turistička kmetija „Sonja“ nudi i smještaj u malim drvenim kućicama smještenim u prekrasnoj šumi.

 

Drava i Mura dvije su rijeke koje grle slovensku Prlekiju, kraj između Ormoža, Ljutomera i Gornje Radgone. Granice Prlekije nisu jasno određene, ali taj se kraj definira svojim posebnim prleškim narječjem gdje je vrlo česta riječ „prle“ odnosno prije. Danas rijetki stanovnici Prlekije gučajo tim narječjem.

Područje je poznato po stoljetnim vinogradima, a vinari KOGL (vlasnici Zlata i Franci Cvetko) uz vino nude i estetski događaj pa su na svom brdu s kojeg puca pogled na nepregledne vinograde postavili razne umjetničke instalacije koje su uglavnom djelo samog vlasnika.

Nude se svježa, mlada slatka vina traminac, rumeni muškat, kerner..bijelo i crveno vino nazvano Magna dominica Albus i Magna domica Ruber, nezaobilazni shiraz, pjenušci…

Vinograd, vino, vlasnici umjetnost

Turistička kmetija Puklavec smještena na jednoj od prekrasnih visoravni nudi tradicionalni ručak nakon čega naše putovanje završava na konjskim zapregama koje nas voze uz rijeku Dravu u mjestu Središće ob Dravi.


Kada nam se život vrati u normalu i zaboravimo na koronavirus vrijedi mir u duši potražiti upravo na destinaciji Jeruzalem Slovenija.