Najveća hrvatska baza restorana i recepata

25. izdanje knjige Restaurnat Croatica: „100 vodećih hrvatskih restorana - i njihovi recepti za 2020/2021 godinu" izaći će u biblioteci Gastronaut, poduzeća Abisal u kolovozu 2020.
Vodeći restorani će u njemu biti prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.


Projekt „100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu već 25 godina i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Izdanja iz prethodnih godina možete prolistati klikom na naslovnice knjiga na ovom linku.Nositelji titule jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao preko 120 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za prezentaciju destinacija, potencijala, kulture i povijesti kroz prizmu gastronomije. Voditeljica projekta je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom.


Tijekom studenog i prosinca prošle godine, za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr  glasali gosti (u konkurenciji je bilo preko 2400 restorana), a u drugom ugostitelji. Završnu riječ je dao Časni odbor projekta provjerom podataka koji se odnose na ponudu i uslugu restorana te utvrdivši listu restorana s kojom se možemo ponositi na nivou države i koja je baza za vodič kroz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihove specijalitete.


Izabrani restorani postaju i nositelji titule Restaurant Croatica 2019., a uz plaketu, dodjeljuje im se i naljepnica koja preko QR koda vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.


Među receptima restorana, u novom izdanju knjige naći će se: Marinirani filet švoje s majonezom od vlasca, Zapečeni ovčji sir, Janjeća kruna, Pijani kvarnerski škampi, Ramstek od bošakarina, Janjeće tripice, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Poljički Soparnik, File ribe u umaku od konjaka, Dalmatinska pašticada, Krem juha od koprive, Sarma od ogulinskog kiselog zelja i mesa divljači, Krem juha od medvjeđeg luka, Juneći obrazi u portu, Meso iz tiblice, Teleći file s pireom od buče i ciklom, Obrazi mladog vola na kremi od krumpira i celera, Šaran na rašljama, Podolac ispod peke i mnogi drugi.

Tiskano izdanje će biti distribuirano tijekom kolovoza u knjižare, na veće kioske Tiska i u veće prodavaonice Hrvatske pošte. Listu naših prodajnih mjesta možete pogledati ovdje.
Dodjela plaketa Restaurant Croatica je ove godine odgođena za 6. listopada, kako bi se na njoj mogli pridružiti i ugostitelji koji trenutačno odrađuju glavnu sezonu.
Projekt izbora vodećih restorana s pratećim tiskanim vodičem se provodi u kontinuitetu već 25 godina.

Zahvaljujemo na najavi nove knjige:

Total Croatia News

Explore Croatia

Hia.com.hr

Turist plus

Okusi.eu