Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Bundeva, zbog svoje divovske veličine, toplih boja i glatke kore ima sve atribute idealnog povrća koje se osim za hranu, može upotrijebiti i za zabavu.

Amerikancima je bundeva glavni rekvizit Hallowena – noći vještica, u kojoj se ljudi međusobno „plaše“ izdubljenim bundevama s urezananim očima i ustima unutar kojih gori svijeća. Hallowen kao tematska zabava, ima sve više poklonika i u Europi, pa su dućani ovih dana puni „strašnih“ namirnica, a građani zauzeti pripremom kostima s kojima mogu nekoga preplašiti.

Latinski naziv za bundevu (buču) je Cucurbita pepo. Porijeklom je iz Amerike, a u Europu je donosi Kolumbo 1492. godine. Spada u porodicu Cucurbtace koje su karakteristične po svojoj dugoj puzavoj stabljici. Plod može težiti i preko 20 kg, pun je sjemenki, a meso je sočno, žućkasto-narančaste boje. Čuva vitku liniju, jer je siromašna kalorijama, na 100 g mesa sadrži svega 20 kcal. Bogata je bitnim antioksidantom, beta-karotenom koji sprečava nastanak raka i čuva nas od srčanih oboljenja. Sadrži vitamine A, B, C i mineralne tvari kalcij, željezo, kalij i natrij. Bundeva je i diuretik,  pa se preporuča osobama koji imaju problema sa žuči, bubrezima i reumatskim tegobama.

Ljekovita svojstva prije svega imaju sjemenke, čak veću od samog ploda. Možete ih pržiti i peći, pa jesti kao "grickalicu". Veliki su izvor kalija, fosfora, kalcija i željeza. Sjemenke sadrže mnogo masnoće, pa se od njih pravi bučino ulje koje se najčešće koristi za pripremu salata.

Kod kupnje obratite pažnju da je kora tvrda, glatka i bez oštećenja. Ukoliko kupujete kriške, najbolje ih je zamotati u foliju i držati u hladnjaku, tako će potrajati. Može se skladištiti na duži period. Postoji više vrsta bundeve, a kod nas su u gastronomiji najpopularnije hokkaido i butternut (muškatne) budneve.

Iz naše baze recepata preporučamo:

·  JUHA OD BUČE

·  KREM JUHA OD BUČE S ĐUMBIROM I DOMAĆIM RAVIOLOM

·  GUSTA JUHA OD BUNDEVE

·  ZAGORSKA BUČNICA

·  PITA OD BUNDEVE

·  RIŽOTO S MUŠKATNOM BUNDEVOM UZ HRSKAVI ČIPS OD ISTARSK… ,

·  KOZICE I BUČA

·  FILE BRANCINA U TAPENADI OD LJEŠNJAKA SA SORBETOM OD B…

·  LOSOS S MUŠKATNOM BUNDEVOM I GLJIVAMA

·  RAVIOLI PUNJENI REPIĆIMA ŠKAMPI

·  TELEĆI OBRAZI U BUČINIM KOŠTICAMA S PIREOM OD CELERA I…

·  PATKA & KESTEN

·  PEČENA PURETINA SA SLANINOM, PŠENICOM, BATATOM I PIREO…

·  TELEĆI FILE S PIREOM OD BUČE I CIKLOM

·  FLAMBIRANI LUNGIĆ NA KREMI OD BUČE

·  SVINJSKI FILE U UMAKU OD BUNDEVE SA ZELENIM KRUMPIROVI…

Većinu ovih recepata možete probati i u Restaurant Croatica restoranima, a što koji od njih nudi, možete proučiti u najnovijem izdanju 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti.