Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Nar, atraktivno voće čija je kora crveno-zlatne boje nazivaju još šipak ili morganj.
Njegova unutrašnjost puna je jestivih sjemenki, a svaka se nalazi u prozirnim dubokim "vrećicama" koje su odvojene gorkim odsjekom. Radi svojih zrna ovo voće nosi naziv "zrnasta jabuka". Jesti nar nije jednostavna stvar, budući da se svako zrno mora pojedinačno odvajati. Zrna su vrlo nježne građe i blago kiselog okusa. Nar potječe iz daleke nam Perzije te se povezuje sa istočnjačkim kulturama i religijama već desetljećima. U antičkom dobu predstavljao je simbol plodnosti, zbog svojih mnogobrojnih zrna. Mnogi su vjerovali kako je baš ovu voćku, Venus, bog ljubavi poklanjao svojim voljenima. Sve do renesansnog doba u Europi se upotrebljavao u medicinske svrhe, premda su ga stanovnici istočnih zemalja oduvijek koristili u kuhinji. Danas se kultivira u mnogim zemljama poput Francuske, Španjolske, Izraela, Amerike i Azije.

U Tunisu je u ovo doba godine sastavni dio deserta te se servira s narezanim datuljama, jabukama, narančama i čokoladom.

U većini afričkih zemalja, cijede ga na ulici i opće je prihvačena brza i ukusna vitaminska „injekcija“.


Bogat je vitaminom C i dobar je izvor dijetetskih vlakna. Sadrži oko 72 kalorije na 100 grama. Kada ga kupujete, birajte onaj koji je tvrd i otprilike veličine jabuke. U hladnjaku ga možete držati dulje od dva tjedna. Zabavno ga je kao „grickalicu“ jesti svježega. Zrna mogu poslužiti kao sastojak i dekoracija voćnih salata, kremastih kolača, sladolednog kupa i kolačia od sira. U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa. Sok nara koristi se u pripremi raznih koktela i  umaka. Sirup se dodaje alkoholnim pića i koktelima radi njegove jake boje i komercijalno ga nazivaju grenadine. Možete ga upotrijebiti za mariniranje purice i kokoši, a zrna mogu poslužiti kao ukras. Iz naše baze recepata s narom, predlažemo: Carpaccio Pourbus, Nadjevena pileća prsa Commodore u umaku od nara i masline, Toš va puntu i Khoreshfesenjan sa chelouom.

Aktualno na www.gastronaut.hr:

Knjiga Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22 - 26. izdanje knjižnice Gastronaut

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Bundeva i 16 recepata