Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji firma koja okuplja preko 1000 registriranih berača šumskih gljiva? Zove se Vendrija, nalazi se u Karlovcu i svježe gljive izvozi preko 20 godina, a sa svojim proizvodima koje suši i zamrzava, snabdijeva preko 200 restorana Hrvatske. S razlogom ih predstavlja kao eko proizvod jer ih se nakon što dođu izravno iz šume tretira samo s vodom, spužvom, nožem.

Glavni aduti Vendrije su vrganji, lisičarke i crne trube.

Vrganji su poznati kao kraljevi gljiva i sa svojom specifičnom aromom daju posebnost svakom jelu kojem ih se doda. Sadrže  proteine, ugljikohidrate, vitamini B skupine i minerale. Također je dokazano da pomažu u prevenciji raka. Svježe ili prethodno zamrznute se najčešće peče ili pirja, a dehidrirane je potrebno prethodno malo namočiti u vodi. U Vendriji ih nude narezane na kockice ili na ploške tijekom cijele godine. Zamrznute i suhe, u nekoliko klasa.

 



Lisičarke također spadaju među vrhunske samonikle šumske gljive. Bogate su vitaminima C i D. U Vendriji se može nabaviti sušene i zamrznute lisičarke tijekom cijele godine.

 


Sjajan okus krasi i crnu trubu koja je još poznata kao seljački tartuf, vrlo je aromatična te tako obogaćuje jelo i kada je mljevena – u prahu. U Vendriji je prodaju sušenu.


Neke od delicija od svih tih gljiva možete probati u karlovačkim restoranima od kojih gotovo svaki drži u ponudu neku od delicija s gljivama.

Na Gastronautu preporučamo Vendrija gljive u sljedećim receptima:
Štruklji od gljiva
Gulaš od šumskih gljiva
Rižoto od gljiva sa sladoledom od dimljenog sira
Carpacio od vrganja
Juha od gljiva
Pašteta od gljiva u pilećoj pjenici pečena u lisnatom tijestu
Namaz od gljiva
Lovačka pita
Ječmenac od vrganja
Veliki ravijoli


Vendrija otkupljuje i kestene, s kojima cijelu godinu snabdijevaju ugostiteljske objekte po Hrvatskoj i inozemstvu.

Link na FB grupu Gljive na tanjuru.