Najveća hrvatska baza restorana i recepata

 Duga je tradicija maneštra u našim krajevima. Korijen riječi i jela potječe od talijanske riječi ministrare što znači uslužiti, jer je prvotno označavala jelo od mesa i povrća koje su u samostanima pripremali za putnike namjernike.

Njezina bit je pojam velike juhe, koja može poslužiti i kao samostalni obrok, a sadrži u sebi sve potrebno: toplinu, meso, povrće. Njezini česti sastojci u našim krajevima su grah, krumpir, suho meso.

Među najrazvikanijim maneštrama je istarska Maneštra od bobići i dalmatinska Maneštra od povrća sa suhim svinjskim rebrima. Varijacije na temu najzastupljenijeg povrća i suhog mesa su Maneštra od koromača, Maneštra od jačmika, Krčka maneštra, Dubrovačka maneštra, Maneštra od koromača i svinjskog jezika, Zelena maneštra, Ljetna maneštra. Možete probati i Lonac s pilećim prsima.

Morska varijanta maneštre je Maneštra od slanutka i dagnji, vegetarijancima preporučamo Seljačku maneštru, a dijetetičarima krčku Belu maneštru.

Iz knjige Zaboravljeni okusi naših starih, prenosimo recepte za: Rapsko sočivo, Juhu od povrća i sočiva s maslinovim uljem, Mladi bob i lazanje, Lazanje s bobom, Maneštra od boba i krumpira sa domaćim rezancima i recept za Loparančić zi riži.

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Riječke gastronomske luke

Fritule u slanim i slatkim varijantama

"Bračko maslinovo ulje" dobilo europsku oznaku izvornosti

Knjiga Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2021/22 - 26. izdanje knjižnice Gastronaut

Kreativni pjenušci vinarije Degrassi

Naranče u 42 specijaliteta

Koktel na bazi maslinovog ulja iz uljare San Antonio

Domaći gulaši

Predstavljamo ekskluzivnu i limitiranu seriju boutique vina – KORIA

Znate li gdje se nalazi najveća bačva na svijetu i što je u njoj?