Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Zdravi zubi i desni neophodni su za lijep osmijeh, ali još važnije za uspješnu probavu budući da probavni proces počinje upravo u ustima. Unošenjem hrane u ustima se ona usitnjava te se potiče pojačano lučenje sline u kojoj se nalaze enzimi čijim djelovanjem počinje proces probave. Osim održavanja redovite oralne higijene za zdravlje usne šupljine važan je i unos vitamina i minerala. Za usnu šupljinu važni su vitamini A, B, C i D3 te minerali magnezij, kalcij, fosfor i željezo.

 

Vitamin A

Vitamin A pomaže u održavanju zdravog protoka sline što pridonosi boljoj probavi hrane i ispiranju bakterija. Vitamin A ili retinol može nastati u organizmu iz prekursora karotenoida, a najaktivniji karotenoid je β-karoten. Vitamin A je topiv u mastima dok u visokim dozama može imati toksično djelovanje. Iz tog razloga nije preporučljivo uzimati ja u visokim dozama, već samo u preporučenim dnevnim dozama što iznosi 800-1000 μg. Možemo ga naći u ribi, žumanjku, jetri, špinatu, kelju, bundevi, batatu i mrkvi.

 

Vitamin B skupine

Vitamini B skupine važni su za rad živčanog sustava, utječu na smanjenje stresa, a važni su i za proces pretvorbe hrane u energiju. Nedostatak uzrokuje čireve u usima, neugodan zadah, osječaj pečenja u ustima i otežano gutanje. Vitamine B skupine možemo naći u pekarskom kvascu, jetri, cjelovitim žitaricama, mesu, ribi, jajima, orašastim plodovima te zelenom lisnatom povrću.

 

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans koji prevenira bolesti zubnog mesa, jača desni, štiti od gingivitisa i prevenira bolesti usne šupljine. Vitamin C potiče proizvodnju kolagena koji se nalazi u kostima, mišićima i tetivama te jača stijenke kapilara. Njegov nedostatak uzrokuje lomljive kosti, zubi postaju klimovi, a desni krvare. Prilikom vađenja umnjaka, u slučaju manjka vitamina C i K dolazi do sporijeg i slabijeg zarašćivanja rane. Možemo ga naći u citrusima, šipku, trešnjama, lisnatom povrću, paprici, krumpiru, kiselom zelju. Sok od limuna bogat je vitaminom C koji je odličan saveznik u izbjeljivanju zuba. Preporučene dnevne doze su 60mg, no često se u profilaksi koriste doze 500-1000mg.

 

Vitamin D3

Vitamin D3 pomaže u resorpciji kalcija iz probavnog trakta te na taj način osigurava njegovu stalnu koncentraciju u krvi, a pritom pomaže ugradnji kalcija u kosti i zube. Pripisuje mu se također i antimikrobni te protuupalni učinak pa time smanjuje rizik od parodontoze. Vitamin D3 se uglavnom sintetizira u koži pod utjecajem sunčevih zraka, no može se apsorbirati i iz hrane. Kada naše tijelo nema dovoljno vitamina D, neće se moći apsorbirati novi kalcij koji će tijelu trebati za stvaranje kosti oko zubnog implantata. Nalazimo ga u  ribljem ulju i ribljem mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima. Preporučena dnevna doza zdravim osobama je 400 i.j.

 

Kalcij

Kalcij je jedan od najvažnijih minerala za zube i kosti. On je neophodan za izgradnju kosti, učvršćuje zubnu caklinu i jača čeljust. Njegovu apsorpciju pomažu minerali i magnezij i fosfor te vitamini D3 i K2. Možemo ga naći u mlijeku, mliječnim proizvodima, bademima, špinatu, orasima, brokoli, suhim šljivama, srdelama. Preporučene dnevne doze za zdrave osobe su 500-1000 mg.

 

Magnezij

Magnezij je mineral koji sudjeluje u brojnim procesima u organizmu. U usnoj šupljini pomaže u izgradnji snažne cakline te sudjeluje u prevenciji nastanka karijesa. Pomaže pri apsorpciji kalcija te u aktivaciji nekih B-vitamina. Možemo ga naći u orašastim plodovima, lisnatom zelenom povrću, bananama, avokadu. No zbog velike uloge u organizmu često se preporuča dodatno uzimati magnezij. Preporučena dnevna doza je 375mg.

 

Fosfor 

Fosfor ima uz kalcij značajnu ulogu u izgradnji kosti te jačanju cakline. Možemo ga naći u morskim plodovima, tuni, lososu, soji, leći, svinjetini, govedini. 

 

Željezo

Nedostatak željeza u organizmu može uzrokovati upale jezika, bolan i otečen jezik te čireve u usnoj šupljini. Željezo možemo naći u jetri, crvenom mesu, tuni, lososu, školjkama, soji, mahunarkama, kupinama, cikli. Zbog bolje apsorpcije dobro ga je uzimati s C-vitaminom. Preporučene dnevne doze su 10-30 mg.

Kako bismo osigurali dovoljan unos svih potrebnih vitamina i minerala, važno je održavati raznoliku prehranu, a po potrebi uz konzultacije sa stomatologom i ljekarnikom, koristiti dodatke prehrani za nadomjestak pojedinih nutrijenata.

 

Ovu preporuku je za Gastronaut portal napisao dr.med.dent. Neven Crepulja, koji je petu godinu za redom proglašen za najdoktora u Primorsko-goranskoj županiji.

 

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Znate li što je "foodtech" i što će sve promijeniti?

Domaće maneštre

25. izdanje "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih recepata"

10 zanimljivosti o Drniškom pršutu

Bakalar i 18 recepata s njime

JUSTO – rješenje budućnosti za HoReCa sektor

Valenta Family Wines osvaja vinoljupce, a mi uz njihova vina predlažemo recepte

Vrganji, lisičarke i crne trube u receptima i cjelogodišnjoj ponudi

FlexiChef – višenamjenski uređaj za kuhanje koji se sam čisti

Znate li što su repnice?