Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Sa tugom se opraštamo od dragog i velikog Čovjeka, Gastronauta i prvog predsjednika Udruge restoratera Hrvatske – Ivana (Ivice) Lesice.

Kada se posao radi sa srcem, znanjem i ljubavi prema struci, efektom leptira kvaliteta i raznolikost se šire regijom. Ivica je zadužio razvoj ugostiteljstva i gastronomije s nizom projekata i pozitivnih primjera te nesebično dijelio svoje znanje, entuzijazam i kvalitetne ideje sa svojim kolegama. Prvi Dani liganja, Dani bakalara i mnoge druge tematske manifestacije krenule su iz Lesicinog restorana Rivica u Njivicama na otoku Krku te inspirirale druge ugostitelje i krajeve na slične projekte.

Ivica Lesica je rođen 1945. godine u ugostiteljskoj obitelji. Ugostiteljska je znanja usavršavao u Salzburgu, a potom obogaćena ljubavlju prema gastronomiji i ugostiteljstvu širio iz Njivica – Krkom, Kvarnerom, Dalmacijom, Hrvatskom kontinentom.

Zaljubljenik u svoj kraj i njegovo gastronomsko nasljeđe s projektom i knjigom Jela otoka Krka pokrenuo je povratak „zaboravljenih“ jela u ugostiteljstvo otoka Krka,  a potom i Kvarnera s projektom Zaboravljeni okusi naših starih.
Kolegama iz Šibensko-kninske županije pomagao je u osmišljavanju i razvoju projekta Naše malo veliko blago.

Svoje znanje i iskustvo stavio je na raspolaganje mnogim strukovnim udrugama – od Obrtničke komore, preko prvog Kluba ljubitelja vina i loze Studec, humanitarne udruge Vitezovi Sv. Fortunata te Kluba Gastronaut od njegovih početaka 1999. godine.

Skupa sa Šimom Čozom i mnogim doajenima hrvatskog ugostiteljstva bio je osnivač i prvi predsjednik Udruge restoratera Hrvatske.

Kao neovisni kandidat, bio je saborski zastupnik u prvom sazivu Hrvatskog sabora.

Restoran Rivica obitelji Lesica, koji danas vode njegova djeca Dražen i Rozi sa svojim obiteljima, Ivica je upisao na kartu najatraktivnijih gastronomskih lokacija u Hrvatskoj.

Tužni, a obogaćeni s time što smo ga poznavali, suosjećamo s obitelji i prijateljima.