Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Oko toga da li riječ gulaš dolazi od mađarske riječi gulyas što znači govedar ili gulya što znači govedo, stručnjaci se još uvijek spore. Te su rasprave prenesene i na prosudbu pravilnosti gastronomskih termina. Ukoliko je korijen u riječi govedo, naziv gulaša mogla bi nositi samo jela od govedine. Ukoliko je korijen u riječi govedar, gulaš se može tretirati kao naziv postupka pripreme jela koje su govedari priređivali od raznih vrsta mesa koje su im bile dostupne.

Danas se na jelovnicima restorana mogu naći gulaši od raznih vrsta mesa, uključujući i divljači, od gljiva, pa čak i od lignji i hobotnica. Bili ti termini pravilni ili ne, riječ gulaš danas podrazumijeva i postupak pripreme da se namirnica izrezana na komadiće lagano zapeče na ulju u kome je prethodno popržen luk, polije vodom, juhom ili vinom (može i kombinirano) i pirja dok potpuno ne omekša. Varijante na temu su dodavanje rajčice, slanine, krumpira, začinskog bilja, brašna da umak bude gušći ili tekućine da se dobije gulaš juha.

Kako je pravi iskonski, mađarski ljuti gulaš prešao našu današnju granicu, na putu prema moru je sve više gubio na ljutini, a dodavane namirnice i dodaci su ovisile o tome čega je u pojedinim krajevima bilo na raspolaganju. Današnji istarski Gulaš od kokoši ima s originalnim mađarskim zajednički samo postupak priprave. Prilozi gulašima također variraju o tome o kojim se našim krajevima radi. Tako ga na Krku najradije serviraju s lokalnim specijalitetom od tjestenine - šurlicama, u Istri s fužima, u Dalmaciji s palentom ili krumpirom, u Gorskom kotaru s njokima (valjušcima), a u kontinentalnoj Hrvatskoj s povrćem ili krumpirima. Ovo je samo gruba podjela, jer su naravno, naše različite gastronomske regije preuzele od drugih regija dobre varijante.

Najviše ljutine zadržala je međimurska Ljuta gulaš juha. Njezine manje ljute varijante su Dalmatinska gulaš juha i Gulaš juha s krumpirom. Od mesa goveđeg ili junećeg buta rade se i Narodni gulaš, Gulaš s keljem i Gulaš s kiselim kupusom. Slavonskom gulašu i Vampir gulašu često je baza svinjetina. U restoranima su gulaši od divljači često na istaknutim mjestima u meniju. U primorju se sve češće pripremaju i gulaši od hobotnice ili liganja. Vegetarijancima preporučamo gulaše od gljiva.

Recepte za gulaše možete pronaći ovdje:

Aktulane teme na www.gastronaut.hr:

Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24 - 28. izdanje knjižnice Gastronaut

Jela u funkciji zdravlja i Daruvarski parovi - pogledajte što nude 6-i elementi - daruvarski ugostitelji

Pred nama je dosad najveći WINEOS

Vinarija Kutjevo - pohod zlatnih visina na Catad'Or World Wine Awards

BIOGRAD NA MORU – nagrada Prizma u kategoriji "Nautika"