Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Program druženja članova Kluba Gastronaut

28.02.-01.03.2012.

naše sljedeće druženje će se održati od 28.02.-01.03.2012. u Vodnjanu, Šišanu, Puli i okolici Poreča,  a naši glavni domaćini biti će TZ Pula, TZ Vodnjan  te naši članovi Duško Černjul, Velanera, Svjetlana Celija, Vodnjanka i uljara, sirana i vinarija Agrolaguna. Predviđene gastronomske teme su: kuhanje s lavandom, domaća istarska tjestenina i boškarin.

1. DAN 28.02.2012. (utorak)

 

14.00 h piće dobrodošlice nagrađenih pića Darne u hotelu Velanera, Šišan, razgled hotela i kratka prezentacija gastronomskih i enoloških potencijala kraja. 
Odlazak u Vodnjan.
15.00 h program u organizaciji TZ Vodnjan - posjet polju lavande (kratko upoznavanje s Lavandom; kratko predavanje o samoniklom bilju na području Vodnjanštine uz osvrt na povijest – prvi herbariji, farmaceuti iz Vodnjana sve do danas); obilazak crkve Sv. Blaža u Vodnjanu (muzej sakralne umjetnosti; Sveta tijela); posjet uljari uz degustaciju; degustacija vodnjanskog vina u lokalnoj vinariji;  šetnja Vodnjanom do restorana Vodnjanka;
19.30 h dolazak u Vodnjanku. Teme večeri: Lavanda i Domaća istarska tjestenina.
Pršut, pohani bakalar u tempuri od lavande,sir,mirisna palenta, masline

 

Istarska maneštra od koromača i mirisnih trava

Tjestenine:
Pljukanci u umaku od lavande
Ravioli u umaku od vrganja i tartufa
Njoki u šugu (gulaš od mesa)

Prosušeni ombolo na vodnjanskoj misanci i skuti

Torta od lavande

Amareti

2. DAN 29.02.2012. (srijeda)

09,30 h – polazak iz Šišana u Pulu
10.00 h – u organizaciji TZ Pule obilazak austrougarskih podzemnih tunela Zero Strase, izložbe "Jadranski pomorci na Arktiku" u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i izložbe "Hrvatski Apoksiomen" u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, šetnja Pulom.
12.00 h – odlazak prema Poreču, obilazak maslinika i kušanja ulja, sirane uz degustaciju te vinarije Agrolaguna  uz degustaciju vina i ručak
Povratak u Šišan oko 18.00 h.
19.30 h – dolazak u restoran Bodulka hotela Velanera. Tema večeri: Istarski boškarin. Kratko predavanje o boškarinu kao autohtonom istarskom govedu održati će predstavnik Agencija za ruralni razvoj Istre – Azrri. Na meniju su sljedeća jela od istarskog goveda boškarina:

Terina od repa sa crnim tartufom

Mlačni karpaccio na krevetiću od rokule sa kozjim sirom

Domaći špagetini sa carbonarom od jetrica

Obrazina u padeli sa njokima od cuke

Koljenica u teranu sa pave od krumpira

Frigana pinca sa žavajonom

3. DAN 01.03.2012. (četvrtak)
10.00 h – u organizaciji Agencija za ruralni razvoj Istre – Azrri obilazak farme boškarina u okolici Pazina.
Odlazak.