Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Herceg Novi je od Dubrovnika udaljen 50 km, a Trebinje 33 km. Svaka od destinacija krije svoje čari, a turistima koji su željni različitih iskustva nude razloge za produžene boravke i upise tri zemlje u putovnice. Najbliži aerodrom za sve tri destinacije je Čilipi, smješten između Dubrovnika i Herceg Novog.

Ove regije čiji je dio povijesti zajednički, danas razdvajaju granice, a spajaju turisti željni različitih iskustava, radnici koji iz jedne zemlje dnevno odlaze na rad u drugu i proizvođači koji snabdijevaju sve tri regije.

Herceg Novi

Ukoliko se nađete u Dubrovniku i njegovoj okolici te poželite upoznati i mediteranski duh Crne Gore, od njega vas dijeli manje od sat vremena vožnje.

Općinu Herceg Novi je najljepše  odmah obuhvatiti pogledom, skupa s Boka-kotarskim zaljevom na koji se pruža prekrasan pogled s tvrđava Kanli Kule i Forte Mare.

U kamenoj, staroj jezgri grada čeka vas niz fotogeničnih ostataka povijesti od Sahat kule iz osmanlijskog doba, preko bizantijskih bazilika i mramornih crkava.

 

Centralno mjesto u staroj jezgri je Trg Bellavista na kome je uz fontanu i crkvu Sv. Arhangela Mihaela smješten i bistro Kod Špira koji uz svoje mediteranske specijalitete nudi Zlatnu Vrbničku žlahtinu.

Par minuta šetnje od trga je tvrđava Forte Mare, mjesto koje fascinira pogledom koje se iz njega pruža i česti je domaćin raznih evenata.

Pozicionirana je iznad luke, u kojoj se možete ukrcati na neki od brodova i oploviti zaljevom, uživati u pogledu na obalu i staru arhitekturu

te se uvjeriti koliko je respektabilnih turističkih objekata sagrađeno na obali Herceg Novog. Među njima je i hotel s 5 zvjezdica Lazure Marina, koji je smješten u nekadašnjoj karanteni te najnovija investicija – luksuzni resort One&Only

Po povratku u luku, predlažemo osvježenje u konobi Feral čija je vlasnica Nada Živanić svojim kulinarskim umijećem stekla veliki broj stalnih gostiju. Gro ponude je baziran na specijalitetima iz mora, priprema čak 5 vrsta riba u soli te domaće specijalitete sa divljom travom žućenicom (maslačkom).


Šetalište se iz luke proteže do Igala i nakon pola sata šetnje pored brojnih kafića, noćnih klubova i restorana, naći ćete se u podnožju Ville Galeb, iz koje je Tito vladao dok se zdravstveno oporavljao. U Villi, koja je otvorena za posjete možete uz brojne reprezentativne prostore u kojima su gostovali kreatori svjetske povijesti, razgledati i kupaonice u roza mramoru (Jovanke Broz) i plavom mramoru (Titovu) te saznati kako su ribice provjeravale kvalitetu vode u Titovom bazenu.


Stanovnici Herceg Novog su ponosni i na svoj utjecaj na djela književnika Petra Petrovića Njegoša i nobelovca Ive Andrića, pa su im posvetili spomen kuće koje su otvorene i za turiste.


Ukoliko ste željni iskonskih okusa hrane u posebnom ambijentu, predlažemo da se uputite u brdo iznad Herceg Novog, u kameno selo Žlijebi.

Krovovi svih kuća u selu popločani su bijelim kamenim pločama, a članovi obitelji Sikimić, zaljubljenici u svoj kraj, na svoj seoski turizam Konoba Sikimić Žlijebi, privlače okusima koji pričaju.

Proizvode sir u ulju i u mješinama od jareće kože, pršut i druge suhomesnate delicije, sokove od kadulje i zove, rakije od višnje i oraha, domaće kruhove i peciva s koprivom te jela ispod peke po čije se okuse oni koji ih kušaju žele što prije vratiti.

Promocija turizma Herceg Novog je u dobrim rukama srčanih zaljubljenika u svoj kraj, koji ga promoviraju kroz Turističku organizaciju Herceg Novi, a turističke novinare su sa svojim krajem upoznali Bojana Živković i Boško Savanović predvođeni Natalijom Terzić.

Trebinje
Trebinje je od Dubrovnika udaljeno 30-ak km i od oko 30000 stanovnika njih gotovo 2000 svojim radom sudjeluje u turizmu Dubrovnika. Dubrovčani i njihovi gosti pak često dolaze u Trebinje u nabavke i po gastro/eno doživljaje koji su u Trebinju nekoliko puta financijski povoljniji.


Taj vas gradić u Istočnoj Hercegovini, na rijeci Trebinjščici jednostavno šarmira spojem kamena i ostavštine Bizanta s mediteranskim šarmom.
Glavne kulture su duhan, smokve i masline i vina. U Trebinju i njegovoj okolici vina proizvode čak 22 vinarije. Glavna bijela sorta je žilavka, a crna vranac.


Vinski podrum Petijević, vodi veliki zaljubljenik u svoj kraj i struku, Ranko Petijević sa sinovima, a u ponudi su im žilavka svježa i iz barrique-a, chardonnay, merlot i vranac. Krasi ih i titula najljepše okućnice u čijem rajskom ambijentu možete uživati degustirajući vina ispod strehe u njihovom vrtu.

Vinski podrum Anđelić vodi sommelijerka Milica Anđelić, čija su Žilavka i Mičevac Barique doveli njezin kraj i Decaterova priznanja za kvalietetu.

Vinski podrum nalazi se i ispod manastira Tvrdoš, a u njemu proizvode i rakije s kaduljom i vriskom.

Ako poželite pogledom obuhvatiti cijelo Trebinje, za to je idealna pozicija na kojoj se nalazi manastir Gračanica.

Gastronomske adute kraja možete probati u restoranu Tarana - od sira iz mijeha i hercegovačkih pršuta, preko pohanog mozga i brizla do delicija ispod peke.


U sklopu Grada Sunca koji ima i Aqua park nalazi se i etno kutak sa restoranom uređenim u autentičnom duhu i gastronomskom ponudom koja prati uređenje.

Malo van grada u mjestu Tuli, nalazi se restoran Stara Hercegovina u kojem Tanja i Miodrag Šakotić od 2008. godine pripremaju mnoge lokalne delicije uključujući i proju, prijesnac – pitu od mladog sira, uštipke, kaštradinu, lešo janjetinu te jela ispod peke. Česti su im i gosti s dubrovačkog područja.


Turistički kapaciteti Trebinja svakog dana rastu, pa se već sada domaćini mogu pohvaliti s 25 hotela i gotovo 3000 ležajeva. Turistički novinari su kraj posjetili u organizaciji Turističke organizacije Trebinje koju vodi Mirjana Putica, a kroz kraj nas je provela Nikolina Malavražić.  

Iskustva na ovoj turi prikupili smo zahvaljujući novinaru Đorđu Mihajloviću, uredniku emisije i časopisa Turistička prizma, koji je na press putovanje pozvao kolege turističke novinare iz okolnih zemalja.