Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Općinu Herceg Novi je najljepše  odmah obuhvatiti pogledom, skupa s Boka-kotarskim zaljevom na koji se pruža prekrasan pogled s tvrđava Kanli Kule i Forte Mare.

U kamenoj, staroj jezgri grada čeka vas niz fotogeničnih ostataka povijesti od Sahat kule iz osmanlijskog doba, preko bizantijskih bazilika i mramornih crkava.

Centralno mjesto u staroj jezgri je Trg Bellavista na kome je uz fontanu i crkvu Sv. Arhangela Mihaela smješten i bistro Kod Špira koji uz svoje mediteranske specijalitete nudi Zlatnu Vrbničku žlahtinu.

Par minuta šetnje od trga je tvrđava Forte Mare, mjesto koje fascinira pogledom koje se iz njega pruža i česti je domaćin raznih evenata.

Pozicionirana je iznad luke, u kojoj se možete ukrcati na neki od brodova i oploviti zaljevom, uživati u pogledu na obalu i staru arhitekturu

te se uvjeriti koliko je respektabilnih turističkih objekata sagrađeno na obali Herceg Novog. Među njima je i hotel s 5 zvjezdica Lazure Marina, koji je smješten u nekadašnjoj karanteni te najnovija investicija – luksuzni resort One&Only

Po povratku u luku, predlažemo osvježenje u konobi Feral čija je vlasnica Nada Živanić svojim kulinarskim umijećem stekla veliki broj stalnih gostiju. Gro ponude je baziran na specijalitetima iz mora, priprema čak 5 vrsta riba u soli te domaće specijalitete sa divljom travom žućenicom (maslačkom).


Šetalište se iz luke proteže do Igala i nakon pola sata šetnje pored brojnih kafića, noćnih klubova i restorana, naći ćete se u podnožju Ville Galeb, iz koje je Tito vladao dok se zdravstveno oporavljao. U Villi, koja je otvorena za posjete možete uz brojne reprezentativne prostore u kojima su gostovali kreatori svjetske povijesti, razgledati i kupaonice u roza mramoru (Jovanke Broz) i plavom mramoru (Titovu) te saznati kako su ribice provjeravale kvalitetu vode u Titovom bazenu.


Stanovnici Herceg Novog su ponosni i na svoj utjecaj na djela književnika Petra Petrovića Njegoša i nobelovca Ive Andrića, pa su im posvetili spomen kuće koje su otvorene i za turiste.


Ukoliko ste željni iskonskih okusa hrane u posebnom ambijentu, predlažemo da se uputite u brdo iznad Herceg Novog, u kameno selo Žlijebi.

Krovovi svih kuća u selu popločani su bijelim kamenim pločama, a članovi obitelji Sikimić, zaljubljenici u svoj kraj, na svoj seoski turizam Konoba Sikimić Žlijebi, privlače okusima koji pričaju.

Proizvode sir u ulju i u mješinama od jareće kože, pršut i druge suhomesnate delicije, sokove od kadulje i zove, rakije od višnje i oraha, domaće kruhove i peciva s koprivom te jela ispod peke po čije se okuse oni koji ih kušaju žele što prije vratiti.

Herceg Novi je od Dubrovnika udaljen 50-ak kilometara.

Promocija turizma Herceg Novog je u dobrim rukama srčanih zaljubljenika u svoj kraj, koji ga promoviraju kroz Turističku organizaciju Herceg Novi. Turističke novinare su sa njime upoznali Bojana Živković i Boško Savanović iz TO, predvođeni Natalijom Terzić.

Iskustva na ovoj turi prikupili smo zahvaljujući novinaru Đorđu Mihajloviću, uredniku emisije i časopisa Turistička prizma, koji je na press putovanje pozvao kolege turističke novinare iz okolnih zemalja.