Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Na Drini, rijeci koja je granica između Bosne i Hercegovine i Srbije, u podnožju planine Gučevo, smjestio se gradić Loznica koji svakim danom privlači sve više turista. Sam grad pršti životom i kreativnošću, a okružen je zelenilom u kojem se kriju fotogenični ostaci povijesti i etno-gastro kutci.


Posjetili smo ih u vrijeme LiLaLo festivala.

Stari običaj paljenja lila uoči berbe (baklji napravljenih od trešnjine kore na brezovoj dršci) je u organizaciji kreativnih i sposobnih djelatnika Turističke organizacije Loznice, predvođenih direktoricom Snežanom Perić, prerastao u manifestaciju kreativnosti u kojoj svi umjetnički izražaju mogu naći svoje mjesto.


Živi kipovi, ulični svirači, grad i okolica ukrašeni lila oznakama manifestacije i balonima, brojni koncerti, izložbe i performansi, ukupno 30-ak događanja u 3 dana čine atraktivan sadržaj za sve željene života, ljepote i umjetnosti.

Istovremeno cijeli grad živi s lilama koje se prodaju posvuda - i između suncokreta i između paprika, a potom ih se ceremonijalno pali u dvorištima, na livadama i trgovima.

U blizini Loznice nalaze se Banja Koviljaca i Tršić, koji su i sami po sebi dovoljan razlog za posjet kraju.

Banja Koviljača

Park ispred elegantnog dvorca Kur salona, je sa svojim vodoskokom sjajna kulisa za reviju folklornih grupa. U njemu se održava i ples Kolo za dukat, a dukat dobiva par koji najduže idrži plesati u kolu.

 

U blizini Kur salona, na krivudavoj Drini, nalazi se Etno selo Sunčana Reka. Etno selom između izložbi u prirodi, kućica za smještaj i ugostiteljskih objekata  slobodno šeću konji i magarci, a među brojnim aktivnostima posjetiteljima se nudi jahanje, vožnja quadovima, čamcima i fijakerima, streličarstvo i paragliding.


Restoran objedinjava lokalne specijalitete, domaćini će vam rado ispričati u kom su okolnjem selu kupili koju namirnicu. Pastrve čuvaju u drinskoj vodi i “love” na zahtjev gosta, janjci se vrte, a jela s roštilja serviraju unutar vizualno atraktivnih okvira.

Svakako treba probati i njihovo predjelo koje na pladnju objedinjava duvan čvarke, pirotsku peglanu kobasicu, kobasice od magarca i Zlatarski sir, a potom valja nastaviti s telećom čorbom i nizom drugih delicija.


Tijekom boravka turističkih novinara predvođenih Radmilom Bumberom iz FIJET-a Srbija, u Sunačanoj reci se snimala i TV emisija Hrana za dušu.  

Još jedna originalna solucija za smještaj u tom kraju je Drinska laguna koja nudi smještaj u tri sojenice, uzdignute iznad tla. Slove kao oaza mira za one željne pecanja kupanja ili delicija koje obitelj Milke Kurteš u dogovoru s gostima priprema.


Tršić


Tršić se nalazi 9 km od Loznice, u dolini rječice Žeravije. Etnografski park Vukov Tršić je zeleno područje oplemenjeno mjestima koja u prirodi omogućavaju upoznavanje s tradicijom, a u njemu je smješten i amfiteatar u kome se u vrijeme LiLaLo festivala održavaju koncerti i revije craft piva. Na livadi se organiziraju i brojne aktivnosti za djecu, koju roditelji mogu promatrati i iz restorana Promaja, poznatom po pastvama iz potoka koji prolazi kroz restoran.

 


Iznad Tršiča nalazi se Etno selo Azbuka - gastronomska oaza u prirodi s domaćim suhomesnatim proizvodima, gibanicama i specijalitetima ispod peke.

Smjestiti se možete u komfornim drvenim kućicama te uživati u bazenu i jahanju konja.

 


Ukoliko vam se vozi bijelom cestom 15-ak km do vrha planine iznad Tršica, čeka vas još jedno turističko - gastronomsko odredište – Planinski konak Milica.

 


U blizini Tršiča je i ženski Manastir Tronoša u kojem časne sestre proizvode pripravke s medom, čajeve i rakije. Žedni putnici često zastaju na staroj česmi u Tronoši, a voda iz Tronoše je i najčešći brend vode u boci koja se prodaje na području Loznice.

Loznicu i njezinu okolicu preporučamo za posjetu u svako doba godine, a posebno u vrijeme LiLaLo festivala, koji se svake godine održava uoči berbe, oko 12. srpnja.  

Vezani tekst: Lilanje i Loznica