Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Idrija, grad izrastao na rudnicima tekućeg srebra (žive), danas je sve poznatiji i po tradicionalnoj rudarskoj hrani idrijskim žlikrofima, tradiciji čipkarstva čiji simboli krase cijeli grad, zelenilu i aktivnostima u brdima koje ga okružju i na kojima su iznikla brojna mala gospodarstva i proizvodnje hrane i pića.


Početkom 15. stoljeća, u Idriji su otkrivena nalazišta žive. Iz njih je izrastao jedan od najvećih rudnika žive na svijetu, a oko njega grad. Rovovi rudnika ispod Idrije se protežu na pet nivoa i dugački su gotovo 700 km.

U njima se proizvodilo 13 % ukupne svjetske proizvodnje žive, dok 80-ih godina 20. stoljeća cijena žive na međunarodnom tržištu nije počela naglo padati pa su se rudnici zatvorili.

Danas ih se može posjetiti vođenom turom koja kreće ispod Antonijevog rova. UNESCO je u njima prepozano bogatstvo svjetske baštine.

 


Nekada uobičajeno rudarsko jelo žlikrofi (idrijska tradicionalna zaštićena tjestenina punjena krumpirom), postali su izazov kuharima koji se trude uz njih osmisliti što ukusnije i kreativnije umake.

Žlikrofi su dobili i svoj festival Praznik idrijskih žlikrof. Ove godine ih se na festivalu moglo probati pripremljene na više od 30 načina među kojima su bili:  žlikrofi s gulašom od srnetine; s gulašom od divljači u pivi; s piletinom u curry sosu; vegetarijanski žlikrofi s umakom od sira; žlikrofi sa sirom i sladoledom; sa suhim marelicama Gabron slastičarnice; s vegetarijanskim umakom Alpine Garden; s pečenim zecom u Rabbit pivskom sosu; s umakom od povrća Pehta; s preljevom od dinje i medom; s gljivama i bakalarom…


Uz žliokrofe, u Idriji svakako treba probati i habancu – pogaču sa čvarcima.

Gastronomska priča koja se razvija oko rudarske hrane, reflektira se u ugostiteljskoj ponudi kraja – od lokalnih gostionica do visoke gastronomije bajkovitog Kendovog dvorca.

Kendov dovorac je turističku valorizaciju doživio nakon što ga je kupila moćna tvrtka Hidria i od njega napravila hotel dostojan grupacije Relais & Chateaux i fine dining restoran u kome se meni kreira prema dnevno najatraktivnijim namirnicama. U ovom dijelu godine, mogli smo u njemu probati palentu sa skutom; mariniranu pastrvu u skuti iz Poljanske doline; smukavac – juhu od kupusa; tjesteninu sa zečetinom i kaduljom; srnetinu s punjenim knedlima i štrukle sa skutom. 


Jedan od snažnih brendova Idrije vezan je uz tradiciju čipkarstva i međunarodnu čipkarsku školu koja u Idriji postoji od 1876. godine.

Simboli čipke kroz zastavice na zgradama krase središte grada, involvirane u skulpture, nakite, demonstrira se njihova izrada ispred malih dućana, a slastičarna Rezi im je posvetila i torticu Rezi.

 


Šarmantan gradić Idrija smješten je u kotlini oko rijeke Idrije i ukoliko se nađete u njemu uz Antonijev rudnik i uživanje u lokalnim delicijama, svako vrijedi posjetiti i dvorac Gewerkenegg te interaktivan Geo park centar za posjetitelje – Zapisano u kamenju.

Želite li se stopiti s onim o čemu muzej priča, preporučamo da se uputite u zelena brda i doline koje okružuju Idriju iskonskom ljepotom prirode. Po njima se možete provozati i električnim  biciklima koje nudi hostel Idrija.


Na brdima se u sklopu imanja Hiška na Griču kriju i stari talijanski bunkeri,

proizvodnje sireva

te uz mnoge druge male proizvodnje i craft pivovara Zajc u kojoj ekipa entuzijasta proizvodi 12 vrsta piva, jednu od njih i s medom od lipe.


U kanjonima rijeke Idrijice, čije obale često povezuju i viseći drveni mostovi skupljaju se mnogi zaljubljenici u  prirodu i aktivnosti na rijeci. Uređena kupališta i centri s rekvizitima za sportske aktivnosti se kriju u Divljim vodama.


Smještaj u Idriji svatko može izabrati prema svojim preferencama - od smještaja u hostelu, kampovima, privatnom domaćinstvima do luksuznih hotel Jozef i Kendelov dvorac.


Turizam Idrije danas vode ljudi svjesni posebnosti i snage prirodnih i kroz povijest kreiranih turističkih i gastronomskih aduta svoga kraja. U projekte razvoja nastoje uključiti što više lokalnih stanovnika, koji će s ponosom uz razvijanje vlastitih poslova, doprinosti sadržajima i okusima Idrije i njezine okolice.

Zahvaljujemo djelatnicima Visit Idrija na čelu s direktoricom ureda Valerijom Božić, na prilici da upoznamo, osjetimo i zavolimo taj posebni kraj.

Više o slovenskim turističkim, gastronomskim i enološkim adutima na www.gastronaut.hr:

Od okusa, do okusa - Posavjem

Znate li što su repnice?

6 iznenađenja Bele krajine udaljenih nekoliko kilometara od Hrvatske

Food bluz i odgovor na pitanje zašto gastroljupci trebaju posjetiti Ljubljanu

Krškopoljac na tanjuru – ponos slovenskog Posavja

Vinske fontane, veprovi koji se hrane tartufima, novinarska berba i gastronomija Kopra i okolice

Okusi Krškog kraja

Vipavska dolina

Slovensko Posavje

Novinarska šetnja Slovenijom