Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U starom gradu Mošćenice, održana je najavna press konferencija projekta Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice u organizaciji JRE Hrvatska.

Kroz interpretaciju 6 ikoničkih namirnica liburnijskog kraja, čakavsku poeziju, sliku, teatar i glazbu, 15 chefova udruge JRE Hrvatska za svoje će goste u nedjelju 26.09.2021. prirediti doživljaj za pamćenje.
JRE Talent Passion događanja najekskluzivnija su zbivanja u organizaciji udruge chefova JRE Hrvatska.  Jednom godišnje chefovi JRE restorana Badi, Boba, Boškinac, Draga di Lovrana, Dubravkin put, Foša,  Monte, Navis, Pelegrini, Pergola, Plavi podrum, San Rocco, Vila Ariston, Zigante, Zijavica kuhaju uživo i kreiraju spektakl uvijek u novom konceptu i na novoj lokaciji.
Nakon Muzeja prekinutih veza 2016., baroknog dvorca Miljana 2017., bivše tvornice perja 2018. te secesijskog paviljona riječke Ribarnice 2019., u nedjelju 26.09.2021., chefovi će kuhati u starom kamenom gradu Mošćenice i na plaži Mošćeničke Drage.  Na jedinstveni način povezat će 6 povijesnih lokacija sa 6 ikoničkih namirnica liburnijske prošlosti. Uz vina biranih vinarija, čakavsku poeziju, teatar, sliku i glazbenu pratnju renomiran ih umjetnika, JRE će 26.09 gostima pružiti još jedan jedinstveni doživljaj i ekskluzivno iskustvo.  

Odabrali smo koncept interpretacije baštine zato što je kultura stola dio naše baštine, a mi kao udruga koja njeguje hrvatski terroir, baš o takvoj baštini želimo govoriti i nju ponuditi na razmišljanje, interpretirajući njezine namirnice u progresivnom, kreativnom duhu, te stvoriti doživljaj koji nadilazi samo iskustvo hrane.“, izjavio je predsjednik udruge Vjeko Bašić iz restorana Boba.
Program počinje u 11.30 sati susretom gostiju pred kaštelom Mošćenica. Ondje će nakon dobrodošlice goste podijeljene u male grupe preuzeti njihovi vodiči koji su ujedno i članovi lokalne i akademske zajednice. Oni će kao dobri domaćini povesti goste u vođeni obilazak šest povijesnih lokaliteta grada. Na svakoj će lokaciji kuhati po dva chefa, a njihova će jela biti poslužena s pomno odabranim vinima koje će točiti vinari osobno. Poseban je izazov što će chefovi stvarati jela utemeljena na 6 namirnica cucine povere mošćeničkog kraja, a to su: žitarice i grahorice, češnjak, jednogodišnje životinje, masline, plava riba i hobotnica te broskva.
Na svakoj će lokaciji za goste biti upriličena umjetnička točka.  Goste očekuje nastup cijenjene hrvatske jazz vokalistice Lele Kaplowitz koju će na pianu pratiti Joe Kaplowitz. Radi se o glazbenicima sa svjetskim glazbenim iskustvom nastupa u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Note-u u New York-u. Bit će tu i izložba crno bijelih fotografija Olivera Kumičića, mošćeničko-francuskog fotografa.  Zatim i čin iz drame, Leto 1674, a gosti će čuti i čakavsku poeziju. Upravo zbog te slojevitosti i kompleksnosti,  događanje se zove Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice.
Iskustvo kulminira na plaži Mošćeničke Drage gdje će s pozornice posred JRE Talent Passion vrta, svoju autorsku glazbu izvoditi pijanist, skladatelj i aranžer Zvjezdan Ružić, ujedno i peterostruki dobitnik Porina. Zvjezdan će izvoditi svoje autorske skladbe s albuma DelightfulF na koncertnom klaviru i mellotronu, prvom analognom sintisajzeru kojeg su popularizirali Beatlesi. Za ovu posebnu prigodu klavir će dopremiti Yamaha Music Europe.


Gosti će dakle, krenuvši u 11.30 h iz kamenog grada podno Peruna, koji se diči statutom iz 16. stoljeća, u suton stići do plaže s koje su mošćenički ribari polazili na more. Predviđeno trajanje je do 20h.
Broj mjesta ograničen je na 120, cijena ulaznice za ovaj doživljaj iznosi 1500 kn. Želite li nabaviti svoju ulaznicu kontaktirajte ured JRE-a na email i.ban@jre.eu Detalje o konceptu možete pročitati na stranici JRE Hrvatska.

Koncept Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice se realizira u suradnji JRE s građanima grada Mošćenice, lokalnom samoupravom, njezinim službama i turističkim zajednicama, a to su Općina Mošćenička Draga, Turistička zajednice općine Mošćenička Draga, Ekomuzej Mošćenička Draga, Katedra čakavskog sabora općine Mošćenička Draga, Turistička zajednica Kvarnera, Zajednica Talijana općine Mošćenička Draga.