Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Vrhunski osmišljena jela s potpisom, kao i pomno razrađeni gastronomski koncepti velikog francuskog chefa Alaina Ducassea, okosnica su 34 restorana od Tokija, preko Singapura, Katara, Francuske i Britanije, pa sve do Las Vegasa koji nose njegove ime. Radi se o autentičnim bistroima i brasserijama, kao i fine dining restoranima koji čine sam vrh svjetske ponude, od kojih su mnogi ovjenčani Michelinovim zvjezdicama. Kako zaslužiti i zadržati ta prestižna odličja, koje tehnike i recepte koriste timovi u tim objektima, otkrijte u Splitu tijekom ponovnog gostovanja Ecole Ducasse, pariške škole kulinarskih umjetnosti tog velikog francuskog kuhara s preko Michelinovog 20 zvjezdica.


-    Kao i lani, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija jedini na ovim prostorima, dovode Ducasseove predavače, ujedno vrhunske chefove njegovih restorana. Kroz program Mediterranean Culinary Arts Ecole Ducasse (MCA Ecole Ducasse) prenijeti će nam znanja o vođenju kuhinja i kulinarske tehnike Haute Cuisine. Središnja tema su jela i predjela “Le Louis XV - Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris” (Monaco), “Alain Ducasse au Plaza Athénée” (Pariz) i “Alain Ducasse at the Dorchester” (London), dakle, usvajanje metodologije i recepata korištenih u tim restoranima s 3 Michelinove zvijezdice -istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Kuharske Akademije.

MCA Ecole Ducasse održat će se od 16. do 19.studenog 2021. godine u ŠKMER Kuharskoj Akademiji, a program po hands on konceptu na engleskom jeziku vodi francuski chef Florian Gravelle, jedan od vodećih instruktora Paris Campusa - Ecole Ducasse koja se smatra edukativnim globalnim standardom u umjetnosti kuharstva i slastičarstva.
Gravelle je karijeru gradio u prestižnim restoranima Azurne obale; Les Pecheurs (1 Michelinova zvjezdica) i Kaisuke Matsushima, a od 2009. godine, zahvaljujući talentu i stalnoj želji za usavršavanjem, postao je dio tima Centre de Formation Alain Ducasse (danas Paris Campus).  
 - MCA Ecole Ducasse program je namijenjen za chefove s relevantnim radnim iskustvom, ujedno najzahtjevnija edukacija ŠKMER-a i idealna  nadogradnja na domaći MCA trening koji vode naši najbolji predavači Željko Neven Bremec, Hrvoje Zirojević, Stevo Karapandža i gostujući specijalisti pojedinih područja za slastičarstvo i prehranu po posebnim zdravstvenim režimima. MCA Ecole Ducasse program se provodi uz chefa prevoditelja te osigurava najbolje visoko specijalizirane tehnike i inspiraciju za vrhunske profesionalce i njihov uspješan rad u restoranima i hotelima. Isključivo ga vode renomirani svjetski chefovi, ujedno predavači najpoznatije francuske škole gastronomije – dodala je Bremec.
Ovogodišnji MCA Ecole Ducasse donosi i usavršavanje tehnika i specifičnosti načina pripreme vrhunskih namirnica prema konceptu naturalité (naturalness, prirodnost) kuhinje. “Prirodnost” okosnica je pariškog restorana Alain Ducasse au Plaza Athénée.


 - Osnove kuhinje ovog restorana su riba, povrće i žitarice. Dakle, usredotočeni smo na jednostavne sastojke, ali pripremljene savršeno. Svaka namirnica mora biti odraz regije iz koje potječe i ljudi koji ga uzgajaju. Kuhar mora cijeniti izvrsnost lokalnog identiteta i postati zaštitnik biološke raznolikosti - poručio je Alain Ducasse.
Tako riba za Plaza Athénée dolazi iz održivog ribolova – s malih brodica pažljivih ribara koji poštuju godišnja doba, a žitarice uzgajaju mali francuski proizvođači koji pomno paze na ritam prirode. Plaza Athénée ima ekskluzivno partnerstvo s Versajskom palačom kako bi restoran opskrbila voćem i povrćem iz svoga uzgoja.

Ostale detalje MCA Ecole Ducasse pronaći ćete na stranicama ŠKMER-a.

Dodajmo, Alain Ducasse rođen je 1956. godine na farmi u pokrajini Landes u Francuskoj, a još je u ranoj mladosti znao kamo želi stići i čime se baviti. U restoransku industriju ušao je sa 16 godina učeći se kulinarstvu s francuskim velikanima poput Michela Guérarda, Gastona Lenôtrea, Alain Chapela i Rogera Vergéa. Tijek karijere doveo ga je do toga da je postao jedan od najnagrađivanijih svjetskih kuhara s globalnim carstvom koje se proteže i izvan restorana, a posebice s naglaskom na kulinarskim edukacijama koja provode njegove kuharske škole.

Foto: Ecole Ducasse & ŠKMER