Najveća hrvatska baza restorana i recepata

AZRRI - Agencija za ruralni razvoj Istre organizirala je edukativno - kuharsku radionicu u Edukacijsko gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

Na radionici su predstavljeni istarski poljoprivredno-prehrambeni proizvodi zaštićeni ili koji su u procesu zaštite na razini Europske Unije od vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja Konfin, pršuta Jelenić te muškata Udruge proizvođača momjanskog muškata, nakon čega na zanimljiv i kreativan način koristeći lokalne zaštićene proizvode chef David Skoko pripremio je Carpaccio od boškarina s vrganjima, rukolom, ovčjim sirom, kremom od skute i hrena, Pljukance s pršutom, pomidorinima i kaduljom, Šugo od kobasica s kremastom palentom i Smokve u momjanskom muškatu sa skutom i medom.

U Istarskoj županiji, oznakom kvalitete registrirana su i označena tri prehrambena proizvoda, dva se nalaze u postupku registracije dok se pet proizvoda nalaze u fazi pripreme dokumentacije za registraciju. Registrirani proizvodi oznakom izvornosti iz Istarske županije su Istarski pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Istra, te Meso istarskog goveda. Istarski med i Istarski ovčji sir se nalaze u postupku registracije. U fazi pripreme dokumentacije za zaštitu se nalaze istarska kosnica, kobasica, ombolo i panceta. Vina Hrvatska Istra označena su oznakom izvornosti kao i desertno vino Muškat momjanski.