Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Zvijezde obasjavaju i pokazuju nam put, a svjetlosti u nama bude i događaji, ljudi, riječi, slike i njihove sinergije.
Na Petrovom vrhu iznad Daruvara nebo je ogromno, nema svjetlosnog zagađenja i jedina svjetlost stiže sa zvijezda. Što vam se oči više privikavaju na mrak, vidite više zvijezda i Mliječna staza postaje sve jasnija. Svjesni potencijala "tamnog neba", u TZ grada Daruvara razvijaju projekt Međunarodnog parka tamnog neba Vrani kamen. Posjetitelji u njemu uče kako se prema zvijezdama orijentirati, laser je od velike pomoći za pokazivanje gdje je koja planeta, a teleskop na raspolaganju za promatranje Saturnovih prstenova. Autorica donje fotografije snimljene u Parku tamnog neba je Dunja Županić.

Sjajan je to projekt razvoja astroturizma u gradu poznatom po lječilišnom turizmu, termalnim izvorima, najstarijem stablu ginka u Hrvatskoj i drugom po starosti u Europi, a u posljednje tri godine i po Fra Ma Fu festivalu reportaža i reportera tijekom kojeg se u Daruvaru održava niz promocija knjiga, časopisa, izložbi i performansa te okupljaju novinari koji su često i sami zvijezde - autori knjiga i izložbi.


Fra Ma Fu festival reportaža i reportera  je prije 7 godina pokrenuo novinar Goran Gazdek inspiriran osebujnom životopisom Franje Martina Fuisa - pisca, poete, novinara, kreatora kazališnih scenarija i stripova s početka 19. stoljeća. Goran je festival odlučio posvetiti reportažama i reporterima i obojiti gradom koji je te godine domaćin festivala.


Najveća podrška mu je od početka kolega Ivan Žada koji i danas brine o logistici festivala, a mikrofon u njegovim rukama plijeni pažnju, bila da u njega pričao ili pjevao. Od početka je uz Gorana i novinar i kulturnjak Mato Pejić, a potencijale festivala su odmah prepoznali Hrvatsko novinarsko društvo uključujući i Zbor turističkih novinara te Sinko institut za novinarstvo.


Bogati ovogodišnji program je sadržavao 20-ak događanja o kojima više možete pročitati ovdje, a mi iz njega izdvajamo:

  • Atmosferu koja je u vrijeme festivala zavladala Daruvarom – od vergla koji je uveseljavao šetače do radionica za odrasle i djecu organiziranih ispred Dvorca Janković.
  • Izložbu fotografija Milana Pavića Dva velikana ponovno u Daruvaru u Dvorcu Janković. Izložene fotografije će biti donirane za stalni postav budućeg daruvarskog muzeja.

  • Dalit, after party, izložbu fotografija Krune Lokotara održanu u propalim pogonima nekada snažne tvornice strojeva i ljevaonice željeza Dalit, poduzeća koje je zapošljavalo 1700 radnika. I dio njih je došlo na izložbu vidjeti koje je procese njihove slave i propadanja Kruno Lokotar uhvatio u svoju kameru.   

  • Promociju knjige Kad je život bio novi val  baziranu na riječkom časopisu Val u kojem je stasalo na stotine danas aktivnih novinara. Materijale za knjigu je kao svjedočanstvo o nekada progresivnom novinarstvu sakupio Edi Jurkovic, a u Daruvaru su je promovirali izdavač Dragan Ogurlic, urednik zabranjenog broja Bojan Mušćet i novinar Boris Pavelic.


Knjiga je potakla 20-ak novinara da se ponovo počnu okupljati i zajednički doprinosti novinarstvu kao struci.

  • Izložbu karikataura Petra Pismestovića u Caffe baru Kino.

Predstavljene su i knjige  Život na dražbi Franje Fuisa Lukine žene Petra Pismestrovića; zbornik radova 28 autora Kad čujem Daruvar; zbirka reportaža Vrabac protiv dabrova Vida Barića; dokumentarni film Od pakla do Hollywooda, Jona Krolla i Scotta Templetona; održan Okrugli stol: Reportaža katastrofa te dodijeljene nagrade Fra Ma Fu za najbolju reportažu i za humanost u novinarstvu.
U večernje sate prvog dana, u Caffe baru Public održana je Poetsko glazbena večer i koncert Milka Kiša (Dede iz Hladnog piva).
Park tamnog neba ugostio je sudionike drugu večer na brdu iznad Daruvara, educirao ih o planetama i zvijezdama te zagrijao gulašem Planinarskog doma.


Tijekom održavanja festivala članovi udruge za promocije proizvoda proizvođača iz Daruvara i okolice Qualitas pripremali su koktele u kojima  je jedan od sastojaka bio i sirup od lokalne kadulje.

Nadu budućem ugostiteljstvu daje i ugostiteljska škola predvođena Dinkom Kavalir čiji učenici su nas upoznali s lokalnim delicijama u pauzi između promocija.

Daruvar je poznat i po Daruvarskoj pivi koja je prisutna u Daruvaru na svakom koraku, a u kafićima i restoranima je možete naručiti po izuzetno povoljnim cijenama - u većini lokala nude veliku za 11 kn, a malu za 8 kn.

Ako se nađete u Daruvaru i ogladnite, preporučamo:  
Restoran Toplica koji nosi i titulu Restaurant Croatica;
Pizzeriju Kapelica koja radi i gablece;
Pub Little Italy;
Roštilj u Queenu;
Burek u Orijentu.

Daruvar je bio sjajan domaćin Fra Ma Fu festivalu i u praksi pokazao da i nebeske i novinarske zvijezde iz njega i u njemu postaju još vidljive, a sudinici ovogodišnjeg festivala, jedva čekaju sljedeći, i nadaju se da će biti ponovo u Daruvaru.

 

Tekstovi na Gastronautu s prethodnih Fra Ma Fu festivala:
5-ti elementi
Amfora i Fra Ma Fu
Virovitica