Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Oko 100 km od Slavonskog Broda, oko 250 km od Zagreba, u blizini Doboja, smjestio se Teslić, a u njemu, na obroncima planine Borje – Banja Vrućica. Ime je dobila po ljekovitoj termo-mineralnoj vodi koja izvire na temperaturi od 38°C.
Mnogi su državljani Hrvatske u vremenu prije korone u njoj otkrili mjesto za oporavak zdravlja te gotovo upola niže cijene smještaja, hrane i pića, nego što su kod nas. Konkretno, od oko 240.000 njihovih gostiju 2019. godine, oko 80.000 gostiju je bilo iz Hrvatske.
Delegacija Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva je prošli tjedan posjetila Banju Vrućicu te se na terenu uvjerila što sve Teslić i njegova okolica svojim gostima nude.


Banja Vrućica


Zdravstveno-turistički centar Banja Vrućica čine 4 hotela – Kardial, Posavina, Srbija i Hercegovina te bazeni, teniski i drugi sportski tereni uključujući i nogometni stadion s licencom FIFE, staze za šetanje, trčanje i biciklizam. Mogu primiti do 1000 gostiju, o kojima brine oko 300 zaposlenih – hotelskog i medicinskog osoblja. Hoteli su povezani podzemnim hodnicima kako bi gosti što lakše prolazli između wellnessa i dijagnostičkih i terapijskih centara, koji se kriju po cijelom kompleksu.

Najluksuzniji je hotel Kardial **** koji raspolaže i s kongresnim centrom, velikim bazenom, wellnessom, brojnim saunama i masažama. U restoranu se dnevno na biffe stolovima nude na desetine jela, nizovi mesnih i ribljih specijaliteta, vegetarijanskih delicija, a ima i poseban kutak za posebno zdravu hranu. Uz pansionski, tu je i a la carte restoran u kojem smo ostali ugodno iznaneđeni vizualno atraktivnim načinima serviranja ukusnih jela.

 

U hotelu Kardial su trenutačno u posebnoj ponudi: Wellness aranžmani, Post Covid-19 rehabilitacija i Novogodišnji aranžamani. Podijelite li cijene izražene u KM sa 2, dobiti će otprilike cijene u Eurima.


 

Hoteli Posavina, Srbija i Hercegovina su najviše orijentirani na zdravstvene programe pa tako raspolažu s brojnim aparatima za ultrazvučnu i laboratorijsku dijagnostiku te aranžmanima za liječenja i oporavke.  


Posebnu ponudu imaju za umirovljenike (i za naše), za njih su osmišljeni programi s uključenih 10 noćenja s punim pansionom, specijalističkim pregledom, EKG pregledom, osnovim laboratorijskom nalazom, dnevno 3 fizikalne terapije uz bazene koji su na raspolaganju, po ukupnoj cijeni aranžmana 1720 - 2500 kn.
Svoje goste besplatno testiraju i na Covid-19,  ukoliko to za prelazak granice traži zemlja u koju se vraćaju.


Banja Vrućica je svake godine domaćin likovnoj koloniji, a umjetnička djela krase i hotelske sobe i zajedničke prostore i tople hodnike koji pod zemljom spajaju hotele.
Po želji gostiju organiziraju se i izleti u Etno selo Usora te posjeti Marijanskom svetištu „Kondžilo“ koje je udaljeno 15 km od Teslića. Za njega je zadužen velečasni Boris Salapić.

Svetište se posebno ponosi slikom gospe Kondžilske iz 16. st. kojoj vjernici pridaju čudotvorna svojstva te posjetom bivše predsjednice RH Kolindom Grabar Kitarević tijekom hodočašća tisuća vjernika za blagdan Vele Gospe.

Centar grada Teslića je udaljen manje od 2 km od Banje Vrućice te nismo odoljeli posjetiti njihovu tržnicu. Na njoj možete kupiti svašta – od gusli preko vunenih čarapa i prsluka do dehidriranih jabuka. Iz lokalnih proizvodnja su najzastupljeniji domaći sirevi te razne vrste sokova i rakija.


 

Hajdučke vode


Hotel - restoran - wellness "Hajdučke vode" smješten je na obroncima planine Borja 25 km od Teslića na 810 m nadmorske visine. Okružen je borovom šumum i sastoji se od hotela sa 70 ležaja, restorana s ognjištem, zatvorenog bazena i spa centra.


Hajdučke vode svakako vrijedi posjetiti, jer se priče o hajducima i hedonizam prožimaju na svakom koraku tog hotela–restorana s wellnessom.  
Veliki dio ponude je inspiriran hajducima, pričama o hajduku Kosti i njegovoj družini, pa se tako nude hajdučke pite i plate, rakije i čajevi od hajdučke trave, čak je i vino kuće kupaža pod nazivom "Hajdučki zavjet".  Domaćini se ponose suradnjom s okolnim proizvodnjama od kojih nabavljaju sireve, mesne delicije, kukuruzno brašno, med…

Bazen i jacuzzi hotela od prirode dijeli samo staklena stijena.

Gastronomija i ugostiteljska ponuda Teslićkog kraja
U ponudi su brojene delicije koje se inače vezuju uz bosansku i srpsku kuhinju – od pita, čorbi, ćevapa, dimljenih vješalica, Karađorđeve šnicle do tufahija i baklava.

Među tradicionalnim jelima, domaćini su nam posebno istaknuli cicvaru – jelo koje se sastoji od kukuruznog brašna, sira ili kajmaka, mlijeka, masti i soli.

Ukusno je i zasitno, a mi smo ga probali na čak tri mjesta – u hotelu Kardial, restoranu Rođo i u Hajdučkim vodama. Svaka je od tih cicvara za preporuku kao i druge delicije koje vam s ponosom u tim restoranima serviraju.

Pića
U ponudi su čajevi s loklanim travama, sokovi od različitog bilja te domaće proizvedene rakije, najčešće šljivovica. Teslić ne raspolaže sa svojim vinarijama, pa se od vina najčešće nude žilavka i vranac vinarije Vukoje, a u ponudi su i makedonski vranci i hrvatske graševine. Najčešće pive su Nektar, Lav i  Jelen, a cijene velike pive po kafićima rijetko prelaze 2 KM (oko 7,60 kn). Od brojnih kafića za opuštena druženja, preporučamo Caffe galeriju Positive, Teslić pub i Broadway.


Ukoliko želite spojiti vrijeme odmora s tretmanima za jačanje zdravlja te ukusnom hranom, Teslić i njegova okolica imaju priličan broj argumenata da budu jedna od vaših sljedećih destinacija.

Za informacije i iskustva koja smo u Tesliću prikupili zahvaljujemo Danijelu Petroviću, direktoru Turističkog ureda Teslić; Aleksandru Radoševiću,  izvršnom direktoru za operacije, marketing i prodaju ZTC Banja Vrućica te Maji Jotanović koja nam je u Hajdučkim vodama ispričala priče o hajducima iz Teslićkog kraja. 

 

Fotografije: Karin Mimica, Slobodan Kadić, ZTC Banja Vrućica