Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Projekt izbora i edicije „100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica“ provodi se u kontinuitetu od 1995. godine i najstariji je nacionalni brand oznake kvalitete u ugostiteljstvu.


U biblioteci Gastronaut poduzeća Abisal, izašlo je 27. hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica: 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti  2022/23.


Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.


Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Tartari od tune i jadranskih kozica, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Orzo Kažerma, Janjeće tripice, Soparnik, Brački vitalac, Gračanski lonček, Palačinke od heljde, brojne delicije s morskim i slatkovodnim ribama, mekušcima, mesnim adutima te recepti za slastice - Čokoladna torta s maslinovim uljem, Skradinska torta, Torta od mrkve, Torta od ljute naranče, Taške s pekmezom, Mousse od bučinog ulja…

Ove godine su jedna od tema knjige i vrhunska maslinova ulja u gastronomiji. Sommelierka za maslinova ulja Marina Selak, vodi nas od Istre do Dalmacije kroz sorte maslina i karakteristike sortnih ulja te daje preporuke za njihovo slaganje s gastronomskim specijalitetima, degustiranje i čuvanje.


Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača.

Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2021, a uz plakete koje im se dodjeljuju 29. rujna 2022. dobivaju i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku. 

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski.

Izdanja iz prethodnih godina možete prolistati klikom na naslovnice knjiga na ovom linku.

Nositelji titule jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao preko 120 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za prezentaciju destinacija, potencijala, kulture i povijesti kroz prizmu gastronomije.


Izbori za 100 vodećih hrvatskih restorana Restaurant Croatica 2021 održani su tijekom studenog i prosinca prošle godine. Za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr glasali gosti (u konkurenciji je bilo preko 2400 restorana), a u drugom ugostitelji. Završnu riječ je dao Časni odbor projekta provjerom podataka koji se odnose na ponudu i uslugu restorana te utvrdivši listu restorana s kojom se možemo ponositi na nivou države i koja je baza za vodič kroz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih specijaliteta.