Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U okviru međunarodnog turističkog poslovnog sajma i konferencije WESTM 2022. te Beogradskog turističkog i MICE foruma proglašeni su dobitnici statua i povelja Turistička prizma u akciji “Za novu kvalitetu u turizmu”.


Žiri je ove godine odlučio da “Za novu kvalitetu u turizmu” dodjeli ukupno deset nagrada što najbolje govori o ozbiljnoj  selekciji i namjeri da projekt zadrže kao i do sada, na visokom nivou.


Jedna Turistička prizma dolazi u Hrvatsku, a dobitnik / međunarodni pobjednik u kategoriji Eko i etno turizma je OPG Butić i Izletište Butić, Biševo, smješten u blizu grada Nina.


Specifičnost priznanja Turistička prizma  - za novu kvalitetu u turizmu je da je vode turistički novinari iz zemalja  regije,  kao dobri poznavatelji situacija na terenu. Naime, novinari članovi žirija su jedini predlagači i donositelji odluka o nagrađenima, a PRIZMA i povelja se dodjeljuju u 12 kategorija,  međutim,  praksa je pokazala  da žiri  nikada nije dodijelio  priznanja u svim kategorijama u jednoj  godini, što dovoljno govori o strogim kriterijima prilikom nominacija i odlučivanja. Žiri predvodi urednik Turističke prizme Đorđe Mihajlović, a među članovima žirija „Za novu kvalitetu u turizmu“  su i predsjednik turističkih novinara Slovenije Drago Bulc, Dario Novalić iz Sarajeva – urednik časopisa Start i BH putovanja, Radmilo Bumber, urednik emisije „Hrana za dušu“ te Karin Mimica iz Hrvatske, urednica portala Gastronaut i predsjednica Zbora turističkih novinara pri Hrvatskom novinarskom društvu. Od samog početka 1997. godine, ideja vodilja  je bila podizanje nivoa turističkih usluga i stimulacija inovativnih pothvata u turizmu. Međunarodni novinarski žiri je  tako  ove godine dodijelio ukupno 10 priznanja u 6 država.


Nagrađeni po kategorijama:
-U kategoriji  - Turistički organizacije i turističke zajednice. Prizma je pripala TO Istočno Sarajevo, BIH;
-U kategoriji – Hotelski kompleksi -  Slovenka Plaža, Budva, Crna Gora;
-U kategoriji – Eko i etno turizam – OPG i izletište Butić, Biševo, Hrvatska ;
-U kategoriji – Restorani – Kaval Group, Ljubljana, Slovenija;
-U kategoriji – Planinski hoteli – Hotel Ramonda, Rtanj, Srbija;
-U Kategoriji – Organizatori putovanja, dvije prizme, a dodijeljene su: IN TOURS-u, Tirana, Albanija i Trend Travel-u, Herceg Novi, Crna Gora;
-U kategoriji – Turističke manifestacije – LILALO festival, Loznica, Srbija;
-U kategoriji – Prateće djelatnosti i usluge u turizmu – Šunkarna In gourmmet Kodila, Markiševici, Slovenija;
-U kategoriji – Mali hoteli – Hotel Bigeste, Ljubuški, BIH.

Obrazloženje nagrade za partnere Gastronauta iz OPG Butić i Izletište Butić, Biševo prenosimo u cijelosti: Godine 2012. obitelj Butić odlučuje svoju staru kuću ravnokotarskom mjestu Briševo u Zadarskoj županiji, 7 km od Grada Nina, obnoviti i pretvoriti u konobu s tradicionalnom hranom. Pioniri su i začetnici agro-etno  turizma na tom području u kojemu je turistička organizacija otvorena tek 4 godine kasnije.
Voljom, kvalitetom i novitetima od vožnje traktorima po polju, branja maslina, grožđa, sadnje voćaka, smilja, lavande i to sve s gostima, postali su destinacija koja se urezuje u sjećanja  turističkih grupa, sudionika tim building-a i gostiju s konferencijskog turizma.
Danas su s izletištem od 250 sjedećih mjesta jedna od omiljenih destinacija autobusnih grupa. Članovi su turističkih udruženja kao što su RDA i UHPA-a te se često predstavljaju na turističkim i gastronomskim sajmovima u Hrvatskoj i regiji.
Svaki član obitelji Butić doprinosi izletištu svojom osobnosti - majka Jagoda, otac Mirko, sin Ante, kćer Lucijana, zet Zoran te unuci Lana i Ivan.
Smatramo da OPG Butić - Izletište Butić zaslužuje nagradu Turistička prizma – Nova kvaliteta u turizmu u kategoriji Eko i etno turizam, jer su uz vrhunske proizvode iz vlastite proizvodnje od kojih svaki priča svoju priču, uspjeli doprinijeti održivosti destinacije te osmisliti atraktivne programe za turiste koji sudjeluju čak i u poljoprivrednim aktivnostima.