Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Varaždinska županija je puna kulturnih i prirodnih posebnosti. Između dvoraca i povijesnih zgrada, parkova prirode, fosilnog vulkana i nalazišta poludragog kamenja Gaveznica nalaze se i brojni restorani, proizvođači hrane i smještajni objekti.

O pojedinim turističkim adutima Varaždinske županije pisali smo u tekstovima:
5 skretanja s autoceste Zagreb-Varaždin koja će vam uljepšati dan i obogatiti sjećanja
Rabuzinove šalice, magične trave i misna vina


Ovoga puta na press putovanju u organizaciji urednice portala HIA.com.hr Marije Barić, TZ Varaždinske županije i Varaždinske županije, otkrivamo još dvije gastronomske priče -  o Čuvarici sjemena varaždinskog zelja i zakletvi vinu koja se polaže u Zlatnim goricama.


Čuvarica sjemena varaždinskog zelja
Varaždinci su ponosni na zelje koje raste u njihovoj okolici. Kažu da ima izuzetno tanke listove i rebra, da je idealno za sarme i da ima ne pre slatki, nego lagano hrenast okus. U općini Vidovec, već se godinama u rujnu održava  Zeljarijada. Prošle godine, posjetitelje je na njoj dočekala sarma dugačka 1501 m.Oko priprema i donacija zelja, bila je angažirana i najpoznatija proizvođačica zelja i humanitarka Marija Cufuk.  U njezinoj obitelji zelje se proizvodi već pet generacija. Na OPG-u Cafuk godišnje se iz starog sjemena, koje se uvršteno i na Nacionalnu, ali Europsku sortnu listu, proizvede do 3,5 tisuća tona zelja i krumpira. Gđa. Marija je suautorica dviju knjiga "Tradicionalni recepti vidovečke kuhinje" i "Zelje na veselje", a pokrenula je i radionice za djecu vrtićke i školske dobi na kojima mališani uče kako zasijati sjeme, uzgojiti presadnice, posaditi i kasnije rezati zelje. Kaže: „Bez zelja, nema veselja“, pa je tako pripremila i donirala 600 sarmica i za humanitarnu udrugu Vita. Ukoliko želite da i vaše sarme budu dobre kao i njezine koje svi hvale, preporučamo posjetu OPG Jurica Cafuk, Glavna 27, Domitrovac ili ih potražite na e-tržnici.


Vinska prisega u Zlatnim goricama


Veliki zaljubljenik u svoj kraj i gastronomiju, Dražen Jambriško već preko dva desetljećima u svojim restoranima nudi kreativna jela s lokalnim namirnicama. U kompleksu izletište Zlatne gorice, vrhunsku gastronomsku ponudu ovjenčanu i brojnim međunarodnim nagradama za kvalitetu, nadopunjuju labirint u vrtu i Vinski muzej  s kušaonom.Imanje je okruženo vinogradima, a gosti obavezno svrate u Vinski hram gdje mogu kušati domaće sireve, bučino ulje, sušeno voće, pravi kukuruzni kruh i Zlatnu kapljicu. Prostor krase nekadašnje šprice, pute, vinogradarske škare, filteri, trilikumi, bilikumi…

Uz stručno vođenu degustaciju vina i šetnju kroz podrum, Vincelir animacijom i vinskim spelancijama dovede smiješak na svačije lice. Degustacija obavezno završava Vinskom prisegom prije ručka ili večere, čiji prvi dio prenosimo, a za nastavak vas upućujemo u Zlatne gorice:
„Vincek dragi ja ti obečajem
da se od kupice ne rastajem
da bum vječno tebe rada pil
 pa makar povremeno i pijan…“

Iskustva za ovaj tekst, prikupljena su tijekom press putovanja uoči Skupštine članova Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva Varaždinskom županijom.