Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) po 18. put organiziraju Biser mora, najveće kuharsko natjecanja i festival gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Od 28. ožujka do 01. travnja 2023. u Supetru na Braču u znanjima i vještinama okušat će se seniori, juniori (natjecatelji do 22 godine), ugostiteljske škole kao i nastavnici kuharstva u nizu kategorija. Jedinstvena je to prilika da kuhari i strukovni nastavnici, bez obzira jesu li mentori školskih timova ili predavači, uđu u natjecateljske boksove te pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom pokažu svoja vještine i znanja u pripremi jela i recepture te osvoje odličja i nagrade.

Festival nudi i brojne cooking showove, degustacije, stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima, kao i promocije autohtonih bračkih proizvoda te restorana uključenih u iznimno značajni otočki gastro projekt Otključaj okuse Brača.

"Na Biser mora u Supetru dobrodošli ste ne samo kao natjecatelj, nego i kao posjetitelj, a posebice će vas zanimati master classovi, besplatne prezentacije jela i proizvoda, ako ste u HoReCa sektoru ili se, pak, želite okušati u kuharstvu kao profesiji. Sva događanja su posve otvorena za javnost. Biser mora, osim što je najveće međunarodno natjecanje kuhara u regiji, gastro je festival, mjesto razmjene iskustava, tamo ćete vidjeti vrhunske chefove cijelog svijeta kako pripremaju originalne kreacije i posebna jela svojih nacionalnih gastronomija. Bit će tu i štošta drugo što ovaj festival već 18 godina čini mjestom gdje dolaze se okušati u znanjima i vještinama kuhari iz preko 20 zemalja, a i dobro zabaviti na našim popratnim programima" - kazala je organizatorica Alma Harašić Bremec.

Kulinarske master classove i prezentacije jela nacionalnih gastronomija, između ostalih, vodit će renomirani chefovi Anil Glover iz Indije, albanski kuharski virtuoz Sokol Prenga, a dolazak je najavio i chef Alan Payen, ambasador ŠKMER-a i međunarodni kuharski sudac s Mauricijusa, koji kuha pjevajući evergreene ili raggae.

Posebna je atrakcija gostovanje je Turkish National Culinary Teama. Njihovi slastičari među najboljima su u svijetu, posebice u izradi jestivih kreacija od šećerne paste, poput slatkih skulptura likova iz filmova koje će biti izložene na festivalu. Pokazat će tehnike izrade, kao i tajne zanate kojima osvajaju nagrade diljem svijeta.

Dodajmo, Biser mora pokrenut je u Makarskoj 2006. godine na inicijativu Mira Bogdanovića i drugih osnivača udruge. Iz malog regionalnog natjecanja te preseljenjem u Svpetrvs hotele u Supetru na Braču 2010. godine, prometnuo se u vodeći međunarodni festival kuhara i ugostiteljskih škola u ovom dijelu Europe, kojim se poslovično otvara turistička sezona na otoku.

"Pozivamo kuhare da se prijave te osvoje nagrade i odličja, a profesionalcima Dalmacije da kroz događanja u našoj Cooking Areni u Svpetrvs hotelima upute se u nova znanja i trendove u gastronomiji za koje vjerujemo da će uvelike doprinijeti kvalitetnijoj pripremi i boljem efektu turističke sezone." - poručila je Bremec.

Suorganizatori XVIII. Bisera mora su Grad Supetar, Turistička zajednica grada Supetra, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Svpetrvs hoteli. Manifestacija se organizira se u sklopu provedbe EU projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split" kojem je nositelj Turističko - ugostiteljska škola Split, pa će na Braču biti predsatvljeni novi obrazovni programi usklađeni sa stvarnim potrebama poslodavaca.

Informacije i prijave

Program