Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U četvrtak, 1.lipnja 2023. godine u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu, održana je promocija knjige „Znamen na koži – tradicijska tetovaža žena Hrvatica katolkinja iz Bosne i Hercegovine te pjenušca „Znamen“.

Knjigu su predstavili urednica Petra Somek, prof. i recenzent izv. prof.dr.sc. Nikša Sviličić.

Brojna publika uživala je svim osjetilima u snazi žene, u strasti prošlosti i u sreći sadašnjosti te u jedinoj knjizi koja ima svoj pjenušac i pjenušcu koji ima svoju knjigu što je promociju učinilo jedinstvenom.


Knjiga „Znamen na koži tradicijska tetovaža žena Hrvatica, katolkinja iz Bosne i Hercegovine“, autorice dr.sc. Vesne Haluga, po prvi puta stručno i znanstveno obrađuje fenomen hrvatske tradicijske tetovaže te daje cjelovit prikaz nastanka fenomena, povijesni okvir i suvremeni kontekst pojavnosti tradicijskog tetoviranja.

Riječ je o jedinstvenoj pojavnosti, nastaloj prije više od tisuću godina, a koja je najveći značaj imala u vrijeme osmanlijske okupacije Bosne i Hercegovine između 1463. i 1878. godine kada je tetovirani križ na čelu, prsima, rukama ili prstima, pored primarno zaštitne funkcije (sprječavanje odvođenja i silovanja od strane osmanskih osvajača), imao i identitetsko vjersko značenje pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj crkvi.

Pjenušac „ZNAMEN“

Tradicijsku tetovažu i ovaj jedinstveni pjenušac povezuje snažan karakter, individualno kreiran identitet koji svjedoči snazi, izdržljivosti, hrabrosti…

Tetovaže kao i pjenušci u suvremenom svijetu postaju sve popularnije jer ne postoji kultura ili
civilizacija koja ne bilježi fenomen tetovaže i vina.

Ekskluzivni pjenušac ZNAMEN, extra brut, proizveden tradicionalnom metodom, rezultat je višegodišnjeg, predanog rada i ostaje nadati se kako će svi, pijući ga osjetiti puninu života, topline, snage, dobrote i ljubavi prema svome narodu, vjeri i domovini, teškoj ali slavnoj prošlosti koja istovremeno daje nadu za bolju i sretniju budućnost…

Pjenušac ZNAMEN je, uz knjigu „Znamen na koži tradicijska tetovaža žena Hrvatica katolkinja iz Bosne i Hercegovine“ svjedočanstvo otimanja od nestanka i zaborava ovog nedovoljno istraženog i nedovoljno poznatog dijela hrvatske tradicijske kulture.

Knjigu i pjenušac stvorile su žene – dr.sc. Vesna Haluga, autorica knjige i Mirjana Zelenika kreatorica pjenušca, te je ova „ženska priča“ i omaž svim divnim, hrabrim, snažnim ženama Hrvaticama katolkinjama koje sada negdje odozgo s osmjehom gledaju i s ponosom pokazuju svoje „išarane“ ruke, znajući da imaju suvremene nasljednice – jednako snažne, jednako divne, jednako hrabre žene kojima je križić na ruci poticaj i inspiracija za neke nove, borbe, pružanje nekog drugačijeg otpora i izgradnju ljepšeg i boljeg svijeta kojemu je temelj vjera, obitelj i ljubav prema svojemu narodu, poštujući pritom sve ono drugo i drugačije.

U cijeloj “Znamen” priči još su dvije bitne žene:
Helena Beljo - dizajnerica kolekcije odjeće, torbi i nakita SAJA. Predstavila nam je svoje modele a autorica je nosila njezinu haljinu na promociji.
Eva Balažin - Traditional Croatian tattoos koja je prema povijesnim uzorcima izrađivala privremene tetovaže svim zainteresiranim ženama u publici.

 

Autor teksta: Marinka Zubčić Mubrin