Skrenete li od Zadra prema zapadu, nakon 20 km, naći ćete se na poluotoku Privlaci koji je s morskih strana omeđen pješčanim plažama.
Pri ulasku u Privlaku sa zapadne strane, prvo s čine se pogled susreće je aleja trstike i kuće ispred kojih stanovnici - ribari prodaju svoj dnevni ulov.
Vozeći naprijed, kao da se vraćate u prošlost. Njeguju se stare priče i legende, čuva tradicija u kulinarstvu, a ulovljena riba još se uvijek prodaje ispred kuća stanovnika.
Mjesto bogato tradicijom, bunarima o kojima je legende pisao Petar Zoranić, mjesto koje je u legendama majka Bure, čuva uspomenu na sabunjare koji su brodovima pijeskom iz Privlake snadbjevali jadransku obalu. Danas su te iste plaže raj za djecu i odrasle, načičkane dječjim igralištima te restoranima i beach barovima koji njeguju tradicionalne okuse Privlake.
Trstika koja s kopnene strane okružuje mjesto, implementirana je i u dekoracije ugostiteljskih objekata – njome su obloženi mnogi zidovi, a sastavni je dio i suncobrana koji stvaraju ugodan hlad na terasama i plažama.
Duga je tradicija ratarstva i ribarstva u ovom kraju. Uz klasičnu dalmatinsku kuhinju, restorani i konobe među svojim specijalitetima drže i jela sa čičvardom – slanutkom koji se stoljećima na Privalci uzgaja. Od nje restorani Koćeta i Moreta rade salate, Amico maneštru sa sipom i čačivardom, a Planura njezinu vegansku inačicu pod nazivom Sabunjarska čičvarda.
Stoljećima se sipa lovila oko Privlake, a prisutna je i danas na obiteljskim i restoranskim stolovima. U restoranu Amico mariniraju je na stare načine i služe kao saur, a među specijalitetima su i sipa s bobom na privlački te crni rižoto. U Moreti nude sipu zapečenu sa slaninom i bobom uz palentu sa crnilom sipe te s ponosom ističu kako ih sa sipama snabdjeva mladi ribar sa područja Privlake.
Jedna od legendi o Privlaci koju je napisao Petar Zoranić, priča o Buri koja nastaje iz uzdaha protjerane vladarove kćeri Bure. Bura je inspiracija Privlačkih plata koje sadrže na buri sušene delicije - šokol, pršut i pancetu. Možete ih pronaći u različitim kombinacijama sa sirevima, sušenim ribama i povrćem u Moreti, Sabunu i Planuri.
Ako se nađete u Privlaci, preporučamo posjetu i uživanje u specijalitetima:
Restoran Amico je poznat po svom sauru od sipe, sipom s bobom ili čičvardom (slanutkom), na privlački, crnom rižotu, hobotnici s gradela, različitim vrstama brudeta, janjetini na privlački... Ručno rade i tjesteninu i njoke.
Za desert predlažemo Slatki raviol u umaku od naranče i suhih smokava ili Panakotu od jabuke.
Za potrebe restorana proizvode svoje maslinovo ulje, višnjevaču i limunčelo.
Uz birana vina u restoranu Koćeta, poslužuje se Privlačke tapase: mesni Privlački tapas - pršut, šokol, škripavac; riblji Sabunjarov - slani inćuni, namaz od kozica i vege Težakov - namaz od slanutka, namaz od maslina.
Tu su i sipa s čičvardom, gulaš od lignji, peka te po starom receptu pripremljen smokvenjak.
U Moreti vas s pogledom na kip sabunjara za predjelo čeka plata Privlačka bura s na privlačkoj buri sušenim pršutom, sirom, maslina i inćunima.
Slijedi salata Bokun mista - od sipe i čičvarde te Sipa s bobom - palentu sa crnilom od sipe i sipama te zapečenom slaninom i bobom.
U zalasku sunca možete uživati uz neki od brojnih koktela.
U konobi Planura čeka vas plata Privlačka bura - hladna plata s privlačkim šokolom, pršutom i pancetom sušenim na buri te ovčji sir i slani inćuni.
Sabunjarsku čičvardu rade u vege varijanti kao maneštru sa slanutkom i domaćim povrćem. Na Privlačkoj pizzi iz krušne peći, nalazi se privlački šokol, privlački pršut te rajčice i paprike iz vrta vlasnika. Ribu se grila na kaminu u sklopu konobe.
Imaju i svoje rakije i likere te vino.
U restoranu Sabun nude Marinirane srdele, Salata od mekušaca, i buzara od dagnji na bijelo i škampi na crveno.
Tu su i Šokol te Piletina punjene šokolom.
Jela prate nagrađena vina lokalnih vinara.
U beach baru Monika jedna od zvijezda koktela je Privlačka smokvica - izvrstan privlački pandan mohita.
Među njegovim sastojcima su privlačka smokva, menta i prošek te smeđi rum i limeta sirup.
U beach baru Batela nude koktele s privlačkom mentom i lavandom.
Gosti hotela Laguna, mogu također uživati u nekoliko privlačkih specijaliteta u sklopu bife stola.
Privlaka je sa tri strane okružena pješčanim plažama. Nekada su na njima sabunjari ukrcavali pijesak na brodove i prevozili ga duž obale.
Danas im je posvećen spomenik i manifestacija Privlački ribari i sabunjari, a naziv Sabunjar nosi i lokalni nogometni klub. Tradicionalna jela se čuvaju u ponudi, a plaže danas najviše privlače obitelji sa djecom te romantičare koji u Privlaku - najzapadniju kopnenu točku Dalmacije na Rt Artić, dolaze gledati fantastičan zalazak sunca.
Uz čuvanje tradicije sabunjara, bunara i ribara, Privlaka je u potpunosti prilagođena djeci – igrališta su na svakom koraku, a smirenom ritmu vožnje po mjestu doprinose i ležeći policajci.
I za djecu i za odrasle koji se vole igrati, Turistička zajednica je u suradnji sa O. Š. Privlaka osmislila igru - Avanturu soli i sabuna koja uključuje potragu za znamenitostima Općine Privlaka kroz 9 ključnih točaka. Svi sudionici uz predočenje rješenja zagonetke dobivaju na poklon suvenir.
Stanovnici Privlake okupljeni su u udruzi Šijavoga koja organizira i brojne gastronomske manifestacije, ali uvijek s nekim humanitarnim ciljem – pomoći nekome od mještana tko se našao u nevolji.
Ukoliko želite više dana uživati u veličanstvenom zalasku sunca, pješčanim plažama i gastronomiji Privlake, predlažemo vam da smještaj po svojoj mjeri potražite na stranicama turističke zajednice.
Fotografije: Voljen Grbac, Karin Mimica
FaceBook galerija fotografija Privučeni u Privlaku
Video Privučeni u Privlaku, autor Voljen Grbac
Više o Privalci na stranicama Visit Privlaka.