Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Skrenete li od Zadra prema zapadu, nakon 20 km, naći ćete se na poluotoku Privlaci koji je s morskih strana omeđen pješčanim plažama.

Pri ulasku u Privlaku sa zapadne strane, prvo s čine se pogled susreće je aleja trstike i kuće ispred kojih stanovnici - ribari prodaju svoj dnevni ulov.

Vozeći naprijed, kao da se vraćate u prošlost. Njeguju se stare priče i legende, čuva tradicija u kulinarstvu, a ulovljena riba još se uvijek prodaje ispred kuća stanovnika.

Mjesto bogato tradicijom, bunarima o kojima je legende pisao Petar Zoranić, mjesto koje je u legendama majka Bure, čuva uspomenu na sabunjare koji su brodovima pijeskom iz Privlake snadbjevali jadransku obalu. Danas su te iste plaže raj za djecu i odrasle, načičkane dječjim igralištima te restoranima i beach barovima koji njeguju tradicionalne okuse Privlake.

Trstika koja s kopnene strane okružuje mjesto, implementirana je i u dekoracije ugostiteljskih objekata – njome su obloženi mnogi zidovi, a sastavni je dio i suncobrana koji stvaraju ugodan hlad na terasama i plažama.



Duga je tradicija ratarstva i ribarstva u ovom kraju. Uz klasičnu dalmatinsku kuhinju, restorani i konobe među svojim specijalitetima drže i jela sa čičvardom – slanutkom koji se stoljećima na Privalci uzgaja. Od nje restorani Koćeta i Moreta rade salate, Amico maneštru sa sipom i čačivardom, a Planura njezinu vegansku inačicu pod nazivom Sabunjarska čičvarda.


Stoljećima se sipa lovila oko Privlake, a prisutna  je i danas na obiteljskim i restoranskim stolovima. U restoranu Amico mariniraju je na stare načine i služe kao saur, a među specijalitetima su i sipa s bobom na privlački te crni rižoto. U Moreti nude sipu zapečenu sa slaninom i bobom uz palentu sa crnilom sipe te s ponosom ističu kako ih sa sipama snabdjeva mladi ribar sa područja Privlake.


Jedna od legendi o Privlaci koju je napisao Petar Zoranić, priča o Buri koja nastaje iz uzdaha protjerane vladarove kćeri Bure. Bura je inspiracija Privlačkih plata koje sadrže na buri  sušene delicije  - šokol, pršut i pancetu. Možete ih pronaći u različitim kombinacijama sa sirevima, sušenim ribama i povrćem u Moreti, Sabunu i Planuri.

Ako se nađete u Privlaci, preporučamo posjetu i uživanje u specijalitetima:


Restoran Amico je poznat po svom sauru od sipe, sipom s bobom ili čičvardom (slanutkom), na privlački, crnom rižotu, hobotnici s gradela, različitim vrstama brudeta, janjetini na privlački... Ručno rade i tjesteninu i njoke. 

Za desert predlažemo Slatki raviol u umaku od naranče i suhih smokava ili Panakotu od jabuke.

Za potrebe restorana proizvode svoje maslinovo ulje, višnjevaču i limunčelo.


Uz birana vina u restoranu Koćeta, poslužuje se Privlačke tapase: mesni Privlački tapas - pršut, šokol, škripavac;  riblji Sabunjarov - slani inćuni, namaz od kozica i vege Težakov - namaz od slanutka, namaz od maslina.

Tu su i sipa s čičvardom, gulaš od lignji, peka te po starom receptu pripremljen smokvenjak.


U Moreti vas s pogledom na kip sabunjara za predjelo čeka plata Privlačka bura s na privlačkoj buri sušenim  pršutom, sirom, maslina i inćunima.

Slijedi salata Bokun mista - od sipe i čičvarde te  Sipa s bobom - palentu sa crnilom od sipe i sipama te zapečenom slaninom i bobom.

U zalasku sunca možete uživati uz neki od brojnih koktela.


U konobi Planura čeka vas plata Privlačka bura - hladna plata s privlačkim šokolom, pršutom i pancetom sušenim na buri te ovčji sir i slani inćuni.

Sabunjarsku čičvardu rade u vege varijanti kao maneštru sa slanutkom i domaćim povrćem. Na Privlačkoj pizzi iz krušne peći, nalazi se privlački šokol, privlački pršut te rajčice i paprike iz vrta vlasnika. Ribu se grila na kaminu u sklopu konobe.

Imaju i svoje rakije i likere te vino.


U restoranu Sabun nude Marinirane srdele, Salata od mekušaca, i buzara od dagnji na bijelo i škampi na crveno.

Tu su i Šokol te Piletina punjene šokolom. 

Jela prate nagrađena vina lokalnih vinara.


U beach baru Monika jedna od zvijezda koktela je Privlačka smokvica - izvrstan privlački pandan mohita.

Među njegovim sastojcima su privlačka smokva, menta i prošek te smeđi rum i limeta sirup.


U beach baru Batela nude koktele s privlačkom mentom i lavandom.


Gosti hotela Laguna, mogu također uživati u nekoliko privlačkih specijaliteta u sklopu bife stola.


Privlaka je sa tri strane okružena pješčanim plažama. Nekada su na njima sabunjari ukrcavali pijesak na brodove i prevozili ga duž obale.

 

Danas im je posvećen spomenik i manifestacija Privlački ribari i sabunjari, a naziv Sabunjar nosi i lokalni nogometni klub. Tradicionalna jela se čuvaju u ponudi, a plaže danas najviše privlače obitelji sa djecom te romantičare koji u Privlaku - najzapadniju kopnenu točku Dalmacije na Rt Artić, dolaze gledati fantastičan zalazak sunca.


Uz čuvanje tradicije sabunjara, bunara i ribara, Privlaka je u potpunosti prilagođena djeci – igrališta su na svakom koraku, a smirenom ritmu vožnje po mjestu doprinose i ležeći policajci.


I za djecu i za odrasle koji se vole igrati, Turistička zajednica je u suradnji sa O. Š. Privlaka osmislila igru - Avanturu soli i sabuna koja uključuje potragu za znamenitostima Općine Privlaka kroz 9 ključnih točaka. Svi sudionici uz predočenje rješenja zagonetke dobivaju na poklon suvenir.


Stanovnici Privlake okupljeni su u udruzi Šijavoga koja organizira i brojne gastronomske manifestacije, ali uvijek s nekim humanitarnim ciljem – pomoći nekome od mještana tko se našao u nevolji.


Ukoliko želite više dana uživati u veličanstvenom zalasku sunca, pješčanim plažama i gastronomiji Privlake, predlažemo vam da smještaj po svojoj mjeri potražite na stranicama turističke zajednice.

Fotografije: Voljen Grbac, Karin Mimica

FaceBook galerija fotografija Privučeni u Privlaku

Video Privučeni u Privlaku, autor Voljen Grbac

Više o Privalci na stranicama Visit Privlaka.