Najveća hrvatska baza restorana i recepata

TZ Kvarnera zajedno sa partnerima Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Zadrugom proizvođača - udruženjem vinara Kvarner Wines potpisala je ugovor o pristupanju poslovnoj platformi Europska regija gastronomije i osvajanju titule Europske regije gastronomije 2026. godine.
 
„Iznimno sam zadovoljna, ovaj je ugovor istodobno veliko priznanje, ali i kruna jednog dugotrajnog procesa koji TZ Kvarnera s partnerima - Primorsko-goranskom županijom, Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Zadrugom proizvođača - udruženjem vinara Kvarner Wines, proizvođačima lokalnih namirnica, ugostiteljima, lokalnim turističkim zajednicama - vodi već dulje od desetljeća. Iako je službeni početak 2026. godine, već od danas, od trenutka potpisivanja ugovora počinjemo uživati sve privilegije koje status Europske regije gastronomije donosi. Posebno u smislu vidljivosti, ali i utjecaja na sveukupnost turizma unutar naše županije“, istaknula je, iznimno zadovoljna, dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, nakon potpisivanja ugovora s dr.sc. Diane Dodd, predsjednicom IGCAT (International Institut of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), institucije koju prepoznaje i s kojom surađuju UNESCO i UNWTO.

Važan je to iskorak koji gostima jasno i s ponosom ističe jednu od najvećih prednosti regije, a to je izvrsna raznovrsna hrana i lokalna autohtona vina. Niz višegodišnjih aktivnosti u području razvoja i promocije gastronomije poput projekata Kvarner Gourmet i Kvarner Food, Kvarner Wines, dobivenih oznaka kvalitete poput Michelina, Gault&Millau, JRE, oznaka izvornosti prehrambenih proizvoda, destinaciju su dovele do razine spremnosti za iskorak na međunarodno tržište, međunarodno brendiranje i razvoj lokalne zajednice u pogledu održivosti i daljnjeg isticanja gastronomije kao motiva dolazaka gostiju. Međunarodne oznake kvalitete pridonose ugledu i privlačnosti turističke destinacije. Sve to će se sada zaokružiti izuzetnom titulom Europske regije gastronomije i potvrditi istinski identitet regije na europskoj i svjetskoj razini.

Smjernice koje proizlaze iz strateških dokumenata, kako nacionalnih, tako i regionalnih, a posebice novog Akcijskog plana razvoja gastronomije PGŽ, prepoznaju ulogu i značaj gastronomije kao mnogo šireg područja od same pripreme i konzumacije hrane i vina. Promocija i razvoj eno-gastronomije podrazumijeva zaštitu i promociju lokalne hrane i kulture, održivi razvoj, povećanje kvalitete, povećanje vidljivosti, zatim poticanje međusektorskog povezivanja turizma, poljoprivrede, gastronomije, kulture, obrazovanja, zdravstva i drugih sektora.
 
Vijest o ispunjavanju svih postavljenih obaveza koje su prethodile potpisivanju ovog važnog dokumenta, kao i otvaranje procesa što će pomoći kako daljnjem razvoju gastronomije, tako i sveukupnosti turizma, oduševila je i župana Zlatka Komadinu.
„Već godinama sustavno, u suradnji s TZ Kvarnera, radimo na brendiranju i pozicioniranju Primorsko-goranske županije kao gastro destinacije, tako da slobodno možemo reći da smo ponosni na vijest o tome da smo postali Europska regija gastronomije za 2026. godinu. Uz izvrsne restorane i konobe u regiji koje nose oznake Kvarner Gourmet i Kvarner Food, značajno su tome doprinijeli i naši slavni chefovi koji su u cijeloj toj priči ekstra klasa. Ova je titula nagrada svima njima i svima nama“, istaknuo je Komadina.