Najveća hrvatska baza restorana i recepata

28. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24", u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano na Botelu Marina u Rijeci.

Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.


Projekt 100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica je iniciran 1995. godine s ciljem poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2022. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24". Tijekom 28 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 522 restorana, a titulu je svih 28 godina obranilo 6 restorana. Više od 20 godina je titulu obranilo 15 restorana.


Restorani predstavljeni u knjizi za 2023/24 godinu su i nositelji titule Restaurant Croatica 2022, a uz plakete koje su im  dodijeljene, dobili su naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.


Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Projekt se provodi u suradnji s Udrugom hrvatskih restoratera, a među parterima su i Hrvatska turistička zajednica te brojne institucije strukovno vezane na ugostiteljstvo, gastronomiju i turizam. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski, a stručna suradnica na projektu je Marina Selak.


Restorani u knjizi su prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.


Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.


Ove godine je među jelima s kojima se restorani prezentiraju naglasak na specijalitetima čiji su sastavni dio namirnice koje rastu ili se uzgajaju do 100 km oko restorana. Kod 30-ak jela u kojima je navedeno porijeklo namirnica iz okolice, sa stranica restorana u knjizi vodi QR kod na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom čiji je vrh u mjestu odakle potiče. Debljina latice proporcionalna je udjelu namirnice u jelu. Centar ruže je u mjestu gdje se jelo konzumira - restoranu. Aplikaciju je prema ideji Vlatka Ignatoskog, osmislila programerka Matea Ignatoski.


Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Čips od šarana, Torta od kozica, Carpaccio od lignji, Palenta s dagnjama, razne punjene tjestenine, brudeti i buzare, Rižot od čičoke, Torta od mrkve, Gračanski lonček, Kroket od vepra, delicije od janjetine, boškarina i crne svinje, Šato od muškata, Krem torta od rogača…


Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača.


Dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija nove knjige organizirana je uz podršku Hrvatske turističke zajednice, Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera 28. rujna 2023. na brodu Marina u Rijeci.

Prisutnima su se obratili predstavnici institucija i projekta:
- Hrvatska turistička zajednica - Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav TZ i razvoja proizvoda HTZ
- Primorsko – goranska županija  - Goran Petrc
- TZ grada Rijeke  - Petar Škarpa, direktor
- Udruge hrvatskih restoratera - Abi Shlabi
- Član Časnog odbora projekta - Nikica Karamarko
- Voditeljica projekta i urednica izdanja - Karin Mimica.  
Ispred nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković i Zlatko Puntijar, a ispred turističkih novinara, prisutnima je čestitala Tina Čubrilo, predsjednica FIJET-a.

Nakon dodjele plaketa i promocije knjige, uslijedio je domjenak uz klapu Volosko tijekom kojeg su ponuđeni na kušanje proizvodi partnera projekta:

Aperitivi i likeri:  DARNA: Pelinkovac; Liker od bazge; Liker od kave
RIBILI: pjenušac Col Sandago prosecco DOC Brut
KUTJEVO: kokteli s Traubi vinom


Vinari: MATIĆ, PAVLOMIR, PZ GOSPOJA, PZ SVIRČE, PZ VRBNIK, VALENTA, VISINTIN.
Podrška vinarima:  All4wine


Pivo: RIBILITheresianer


KavaRIBILIHausbrandt


Proizvođači i distributeri hrane:


BACCALLA DELLA MAMA Milena - 4 vrste namaza od bakalara;
BAIOCO - ekstra djevičanska maslinova ulja;
BUDRIN - Drniški pršut;
DOBRO - pršut, kulen, razne salame, buđola, pečenica;
KOTANYI - začini;
MARIKOMERCdelicije iz mora;
METRO - veleprodaja za ugostitelje;
RIBILI - belgijska Callebaut čokolada;
ROVINJOLA - ekstra djevičanska maslinova ulja;
SOLANA NIN - Ninski cvijet soli, Ninski cvijet soli s limunom, Ninski cvijet soli sa sušenim kaparima, Morska sol s dalmatinskim začinima, Morska sol sa začinskim biljem;
TRINITY SWEETS - slastice.

Meni koji je Riječka gastronomska poslovna luka restoran Marina pripremila s proizvodima naših sponzora:

PREDJELA

Namazi od bakalara - BACCALLA DELLA MAMA - Bakalar na bijelo, Bakalar s tartufima, Bakalar s maslinama i Bakalar s paprikom

Hladni riblji pijat – MARIKOMERCSOLANA NIN - Carpacciao od kozica, Carpaccio od sipe, Carpaccio od hobotnice - cvijet soli s limunom i  cvijet soli sa sušenim kaparima; Marinirani inćuni, Usoljeni inćuni, Ribarska salata, Salata od hobotnice - morska sol s dalmatinskim začinima, morska sol s začinskim biljem.

Suhomesnati zalogaji - DOBRO - Pršut, Zimska salama, Slavonska salama, salama Milano, salama Napoli, buđola, pečenica, slanina/panceta, ravni kulen, Čajna kobasica i Fajfer salama.

Drniški pršut - BUDRIN

Izbor mekih i tvrdih sireva - METRO

GLAVNA JELA

Crni rižoto od sipe - MARIKOMERC, METRO

Mediteranska fritura - MARIKOMERC, SOLANA NIN
(frigani komadići lignja, jadranskih kozica, oslića i gavuna)

Mediteranski Burger - MARIKOMERC, METRO
(burger od kozica, škampi i ribe)

Pljukanci s pršutom i kaduljom - DOBRO, KOTANYI

Rižoto od cikle, skute i pesta od bosiljka - METRO

DESERTI

Čokoladni mousse od tamne čokolade i maslinovog ulja - RIBILI - CALLEBAUT, ROVINJOLA

Čokoladni brownie s cvijetom soli - RIBILI - CALLEBAUT, SOLANA NIN

Čokoladna trilogija - RIBILI - CALLEBAUT

Ruby limun - RIBILI - CALLEBAUT

Izbor deserata - TRINITY SWEETS
Basilico (namelaka od bosiljka, lemon curd, biskvit od limuna, prhko tijesto), Passion (marakuja curd, čokoladni bikvit, mousse od gianduja čokolade, prhko tijesto), Blueberry Cheesecake (hrskava podloga, confit od borovnice, mousse od sira), Meteor (slani karamel, biskvit od kikirikija, mousse od mliječne čokolade i kikirikija), Čupavac (mousse od kokosa, bakarat biskvit, prhko tijesto), Ginoholic (limeta bavarska krema, gin tonic ganache, jagoda confit, bakarat biskvit), Schwarzwald višnja, Cremeux mliječna čokolada, Mousse bijela čokolada, Čokoladni biskvit.

Zahvaljujemo se na pomoći u organizaciji događanja Hrvatskoj turističkoj zajednici, Primorsko-goranskoj županiji, Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije, Turističkoj zajednici grada Rijeke, Udruzi hrvatskih restoratera i Botelu Marina te našim partnerima koji su na domjenku prezentirali svoje proizvode.


Na podršci svim projektima Gastronauta zahvaljujemo i Electrolux Professional.

Galerija fotografija s dodjele plaketa

Galerija fotografija s domijenka


Više o novoj knjizi
Više o projektu Restaurant Croatica