Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Kako je Ruslana pobjedila na Eurosongu, porastao je interes za Ukrajinom, a tako i njenom gasstronomijom. Evo nešto o tomu.
Ukrajinska kuhinja formirala se u prvoj polovini 18. stoljeća, a definirala početkom 19. stoljeća.Stoljećima je njezina teritorija bila rascjepkana između Litve, Mađarske, Poljske i Rumunjske od kojih je svaka na svoj način utjecala i na prehrambene navike. Ipak, u 19. stoljeću njezina gastronomija je definirana, postala je cjelovita i ujednačena, bez nekih većih razlika u specijalitetima pojedinih dijelova Ukrajine. Začudo, u njoj nisu zaživjele tradicije stare ruske kuhinje. Danas je možemo jednostavno okarakterizirati s dvije zaštitne namirnice- ciklom i svinjskim salom. Upotreba svinjskog sala uvriježila se "iz inata" prema susjednim istočnjačkim kuhinjama u kojima je svinjetina zabranjeno jelo. Konzumiraju ga sirovog, usoljenog, kuhanog, sušenog i pečenog, na svinjskoj masti kuhaju/pekui čak i slatka jela. Govedinu su stoljećima promatrali kao tegleću stoku i nikad nije na menijima zauzela mjesto niti blizu onom koje je imala svinjetina. Pored ove dvije namirnice prilično se koriste jaja – samostalno ili kao dodaci drugim jelima i mahunarke. Meso se obično usitnjava prije pripreme, a ocat se dodaje čak i mesnim jelima.
Neka od karakterističnih nacionalnih jela su: Ukrajinski miješani borščKulešŠpundraKokoš pirjana s galuškamaSečeniki od jajaLeženji od krumpiraVareniki s višnjamaŠuliki medeni s makomPuhleniki jednostavni i Uzvar od svježeg voća i jagodičastih plodova.