Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Grand Gourmet međunarodno je natjecanja konobara, barmena, barista i restorana, od etabliranih profesionalaca do polaznika ugostiteljskih učilišta Europe, a ujedno i festival koji slavi i gradi izvrsnost u ugostiteljstvu i turizmu. Po deveti put održat će se od 14. do 17. studenog u Splitu i Podstrani, a organizira ga udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Le Méridien Lav hotela i drugih partnera.

"Manifestacija je pokrenuta 2015. godine u Makarskoj, a posljednje četiri godine domaćin ovom festivalu je grad Split, odnedavno i Općina Podstrana, sve kako bi se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušali u nizu natjecateljskih vještina te dokazali u onome što izlazi iz prosječnosti i okvira, u onome kad se poziv zaista živi. Grand Gourmet svake godine nastoji i predstaviti iznimne pojedince i timove, kao i domaće vrhunske proizvode s pričom koji imaju svjetske reference" - poručuju iz ŠKMER-a.

U središtu manifestacije ove godine vrgorski je u svijetu nagrađivani craft gin Destilerije Poetica, pa će se na svečanosti otvaranja IX. Grand Gourmeta u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu predstaviti će čak pet linija ovog proizvoda autohtonih sastojaka i posebno osmišljenim koktelima.

„Ovogodišnji premium partner Grand Gourmeta je izvanredna destilerija koja je Dalmaciju skrila u bocu - i to kakvu bocu! Svečano otvorenje će sve sudionike i posjetitelje provesti kroz posebno iskustvo, uvesti kroz vrata destinacije stihovima, potezima kista i jedinstvenim okusima signature pića koje nastaje alkemijskim spojem dalmatinskih aroma. Tema atraktivnog otvaranja su poetski storytelling, izrada umjetničkih portreta scratching tehnikom samih posjetitelja na događanju, a kušat će se i kokteli s Peticom posebno kreirani za ovu prigodu koji objedinjuju zanatsku posvećenost u sljubljivanje aroma s poviješću Splita“ – poručila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.

Nakon Muzeja arheoloških spomenika manifestacija se seli u Le Méridien Lav gdje će se okušati konobari u pojedinačnim i timskim ugostiteljskim kategorijama kao što su sinkronizirano posluživanje, chef's table, priprema i posluživanje tuna bifteka ili sireva uz sljubljivanje i posluživanje vina, pravilno otvaranje i rastakanje pjenušaca. Baristi će se, pak, nadmetati u izradi napitaka na bazi espressa kao i signature drinka na bazi espressa te u latte artu, a barmeni u pripremi short drinka i sinkroniziranog koktela.

Istovremeno održavat će se majstorske radionice o kavama, whiskeyu, stvaranju autohtonih craft džinova, zlatnim maslinovim uljima, sljubljivanju vina i jela koje će voditi renomirani barmeni, baristi, chefovi i stručnjaci iz HoReCa sektora.

Deveti Grand Gourmet donosi i niz edukacija o brendiranju turističkih destinacija, prijemu u objektu te privlačenju stalnog i zadovoljnog gosta. Održat će se i dva sudačka seminara za ocjenjivače na međunarodnim natjecanjima kuhara i barista, kao i druge zanimljivosti koje ćete u pronaći u programu manifestacije u nastavku.

Svi su programi besplatni i otvoreni za javnost, no potrebna je online prijava kako biste osigurali mjesto. Na poveznici možete kliknuti željenu edukaciju i ostaviti svoje podatke.

PROGRAM GRAND GOURMET 2023

UTORAK, 14.11.2023.

16:00 - 19:00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

20:30 Službeno otvaranje 9. Grand Gourmeta (MZHAS – Split)

SRIJEDA, 15.11.2023.

9:00 - 13:00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

11:00 - 18:00 Natjecanje konobara

11:00 - 18:00 NatjecanjeChef’s table

13:00 - 18:00 Natjecanje sinkronizirano posluživanje - timsko natjecanje konobara

13:00 Master Class: Razvoj gastronomskih brendova, Karin Mimica

15:00 Master Class: Akademija rezanja dalmatinskog pršuta, Stevo Karapandža i Mate Lukin

17:00 Master Class: Sljubljivanje dalmatinskog pršuta i vina, Mate Lukin i Damir Zrno

19:00 Proglašenje pobjednika

ČETVRTAK, 16.11.2023.

10:00 Master Class: Sljubljivanje zlatnih maslinovih ulja, Pjero Zekan

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

11:00 - 18:00 Natjecanje barmena u kategoriji short drink i sinkronizirani koktel

11:30 Think Tank: Uključivanje lokalnog stanovništva u ugostiteljstvo i brendiranja turističke destinacije kao sezonske ili cjelogodišnje gastro destinacije, Ivan Cvitanić

13:00 Natjecanje konobara

13:00 Master Class: Vinsko putovanje i sljubljivanje s najpoznatijim načinima pripreme ribe, Damir Zrno i chef John Wulff

15:00 Radionica: Kave i trave, Tomislav Stančić

16:00 - 19:00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

17:00 Radionica: Izrada craft gina inspiriranog autohtonom Dalmacijom, Jelena Majić Nosić

19:00 Proglašenje pobjednika

PETAK, 17.11.2023.

10:00 - 13:00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

10:00 Edukacija: Exceptional dining experience: Gospodin Konobar, Mario Pavić

11:00 - 18:00 Natjecanje Chef’s table

13:00 - 18:00 Natjecanje barista

13:00 Edukacija: Sljubljivanje vina s desertima, Ivana Bradarić i Damir Zrno

14:30 Radionica: Njegovo veličanstvo Whiskey, Nikola Merdović i Rajko Mijač

16:00 Master Class: Potencijal sezonskih namirnica u izradi koktela, Tomislav Biluš

17:00 Master Class: Dekonstrukcija koktela sa sastojcima iz kuhinje, Josip Mikulić

19:00 Proglašenje pobjednika