Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Invazijama turskih sapunica na Hrvatsku, Turci su napokon, nakon više stoljetnih pokušaja osvojili Hrvatsku. Turistički aranžmani su unatoč recesiji rasprodani i svatko tko je mogao uputio se put Istanbula te zasigurno osjećao kao u nekom bajkovitim filmu gledajući zalazak sunca nad Bosporom. Jedno od najdražih godišnjih studijskih putovanja turističkim novinarima preko 35 zemalja je godišnji kongres FIJET-a. 52. kongres je održan u Turskoj, a delegacija hrvatskog FIJET-a predvođena Tinom Eterović-Ćubrilo, imala je 20-ak delegata među kojima je imala čast biti i potpisnica ovih redaka. Želeći pokazati najbolje od najboljeg, domaćini su svoje goste smjestili u Conrad Hilton Hotel te kroz prva 3 dana u Istanbulu s njima obišli najvažnije znamenitosti Haghia SofiuPlavu đamijuTopkapı palačuDolmabahce palaču. Tijekom krstarenja po Bosporu  nad kojim zalazak Sunca zaista vrijedi doživjeti, posjetili smo hotel sa 7 zvjezdica Les Ottomans čiji je wellness baziran na tretmanima sa vinom. Povijesne i turističke atrakcije pratili su neki od najboljih restorana Istanbula  BORSA RestaurantMavi Yeşil Restaurant i Feriye Restaurant koji se nalazi unutar palače Topkapi. U starom dijelu Istambula nalazi se i najveći bazar na svijetu, te čuvena tržnica začina Spice Market
Po istambulskim trgovima i ulicama posvuda se na štandovima prodaju pečeni kesteni, kukuruzi i cijede se svježi sokovi od nara. Nastavak studijskog putovanja je uslijedio u Bodrumu u kojem svakako vrijedi posjetiti Muzej podvodne arheologije. Bodrum se nalazi točno preko puta grčkog otoka Kos-a. Ako dolazite u njega brodom, možete se smjestiti u jednoj od najvećih marina u Turskoj -Turgutreis Marini čiji nas je ljubazni manager Zafer Kutlug obavijestio da je njegova tvrtka vlasnik i marine Mandalina u Hrvatskoj. 
FIJET-ovce su domaćini smjestili u all inclusive Kefaluka hotel (naziv potiče od riječi 7 vjetrova) koji uz brojne sportske, animacijske (ima čak i svoj amfiteatar) i wellness sadržaje ima osam različitih barova i šest restorana u kojima kuhari serviraju na stotine specijaliteta. Bogatstvo začina, kreativnost pripreme i nevjerojatno puno ukusnih načina priprave povrća kao priloga učinili su tursku gastronomiju jednom od 10 svjetski najpoznatijih. I hrvatska gastronomija može korijene pojedinih svojih jela prepoznati u turskim specijalitetima, s time da su vremenom kombinacije začina i namirnica prilagođeni našim klimatskim i kulturnim uvjetima te su stvoreni za naše podneblje autohtoni specijaliteti. Utjecaj turske gastronomije reflektirao se na našu, primjerice kroz razne specijalitete od punjenog povrća (punjene paprike, tikvice, luk, lišće vinove loze) i specijalitete pripravljene od tankih kora tijesta (bureci, baklave…). Obrok obično započinje mezom – puno sitnih malih predjela serviraju se zajedno na velikom tanjuru uz pažnju da na tanjuru budu zastupljene sve boje. Ugrubo možemo turske specijalitete podijeliti na: juhe, jela od mesa (najzastupljeniji su specijaliteti od janjetine) i ribe, jela od povrća, salate, pilave (jela s rižom), jela s tijestom, različite vrste kruha i pašteta, jela od jaja, slastice (često na bazi meda) i mliječne pudinge. 
Različite vrste sireva koje se na čelu s fetom (slani tvrdi sir) serviraju s lepinjom, često punjenom za doručak, služe se i poslije jela. Od izvornih predjela možete probati Jajik, salatu s jogurtom i krastavcem. Na buffet stolovima nezaobilazne su različite okruglice od mljevenog mesa, preteče na Balkanu popularnih ćevapa, a originalan recept su i Kisele mesne okruglice. Popularni ražnjići Šiš kebab rade se najčešće od mesa janjeće plećke ili kombinirane govedine i janjetine. Kako Turci janjetinu pripremaju na bezbroj načina možete probati i Janjetinu s grahom.
Mljeveno meso koristi se u raznim vrstama musaka, a kao jednostavni zimski specijalitet predlažem 
Musaku od krumpira
 i Musaku od tikvica. Slanutak također zauzima značajno mjesto u orijentalnoj gastronomiji, tako ga u Turskoj najčešće nude kao Slanutak s mesom. Od raznih vrsta pilafa – zapečenih rižota predlažem Pilaf s mesom.
Punjeno lišće vinove loze smatra se i grčkim specijalitetom, a srodno je našim sinjskim harambašićima (arambašićima). 
Od raznih originalnih vrsta bureka predlažem Janjeći burek. Turci su majstori u pripremi kolača, a iz naše baze recepata možete probati Šećerne kolačiće i Baklavu. Najbolji od svega su naravno, turski specijaliteti konzumirani u Turskoj.
Tekst: Karin Mimica
Fotografije: Nikola Serdar, Ančica Jurković