Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U susret turističkoj sezoni, Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) od 19. do 23. ožujka 2024. godine, organiziraju na Braču 19. izdanje Bisera Mora, ne samo najveće kulinarsko natjecanje u regiji, već i festival gastronomije s brojnim pratećim događanjima. Kroz tri središnja dana manifestacije u Supetru se očekuje stotine kuhara, konobara i mentora iz više do 30 zemalja svijeta koji će se okušati u timskim i pojedinačnim natjecateljskim kategorijama. Istovremeno održavat će se master classovi renomiranih imena iz svijeta eno-gastronomije, edukativni programi i degustacije vrhunskih proizvoda kako bi se promovirala ugostiteljska zanimanja i Brač kao destinacije gourmet izvrsnosti.
Ove godine za tri najbolja kuhara, finalista Kupa Bisera mora, osigurani su i novčani nagradni fondovi. Pravilo je da ih mogu osvojiti kuhari koji su se za ulazak u finale, odnosno kuhanje u black boxu – dakle, s netom dodijeljenim namirnicama, prethodno natjecali u tri ili više kategorija.
„Potaknuti trendovima, ali i dobroj suradnji sa sponzorima, ove smo godine u mogućnosti najboljim kuharima kupa Bisera mora pružiti financijsku nagradu kao poticaj za izvrsnost i novo ulaganje za napredovanje. Pobjednik Bisera mora se mora istaknuti među kolegama te probiti kroz najmanje tri kroz pojedinačne natjecateljske kategorije izvrsnim rezultatima kako bi dospio u finale, a to se najčešće postiže cjelogodišnjim dobrim radom u svom objektu, a i temeljitom pripremom za natjecanje kako bi zadovoljio visoke zahtjeve međunarodnog ocjenjivačkog žirija“ – poručio je masterchef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, i sam pobjednik ove manifestacije održane prije 15 godina.

Nagradni fondovi za najbolje chefove Kupa Bisera mora:
1. mjesto 1.360 eur – pobjednik Bisera mora:
2. mjesto 360 eur
3. mjesto 160 eur

Dodajmo, Biser Mora označava početak turističke sezone na Braču, te nudi sjajnu priliku za druženje i umrežavanje sudionika. Do sada su svoj dolazak potvrdili timovi, kuharske i slastičarske reprezentacije iz Turske, Italije, Francuske i Slovačke te zemalja regije. Očekuje se veći broj natjecatelja nego lani, kao i dolazak gostiju iz Mediterranean Tourism Foundationa, međunarodne organizacije sa sjedištem na Malti koja okuplja predstavnike vlada, čelnike međunarodnih relevantnih organizacija, kao i istaknute osobe iz kulture, turizma te općenito javnog života radi unaprjeđenje turizma na Mediteranu.

„Prošlogodišnje izdanje Bisera Mora okupilo je više od 500 sudionika iz 30 zemalja te je bilo obilježeno s 274 osvojene medalje u 22 natjecateljske kategorije. Više od tisuću posjetitelja uživalo je u 28 master classova i prezentacija te prvom sudačkom seminaru. Prema dosadašnjim pokazateljima, imat ćemo i više sudionika. Svečano otvorenje je zakazano za utorak, 19. ožujka, kada će biti predstavljene posebnosti ovogodišnjeg izdanja poput poput posebno važnog projekta brendiranja Dalmatinske marende te dodijeljenih prestižnih titula vitezova kulinarstva“ – poručila je Alma Harašić Bremec, organizatorica natjecanja.

Prijave, pravila, program i druge informacije o Biseru mora su na poveznici.