U suradnji TZ grada Biograda i Gastronuta, 08. i 09. travnja 2024. održavaju se edukativne radionica za ugostitelje grada Biograda koji sudjeluju u projektu gastronomskog brendiranja grada Biograda i jačanja vidljivosti Bigrada na gastronomskim kartama.
Ponedjeljak, 08.04.2024., hotel In
Za voditelje restorana:
10:00 h sastanak s voditeljima restorana vezan uz gastronomsko brendiranje Biograda, marketing i prezentacije novinarima - Nives Jeličić (TZ) i Karin Mimica (Abisal, Gastronaut)
u nastavku: Siniša Križanec – voditelji restorana, management
- kako izgraditi dobar, ali i lojalan tim u ugostiteljstvu;
- kako motivirati djelatnike na kvalitetu;
- upravljanje;
- put do uspješnog ugostitelja - socijalni, društveni, politički, tradicijski momenti;
- putovi do profita.
Za voditelje restorana i osoblje:
12:00 h Drago Nosić, predavanje o ginu-u i koktelima s ginom, degustacija signature koktela s Poetica gin-om.
13:30 h Siniša Križanec - marketing gastronomije i ugostiteljstva;
- prilagodba ponude profilu gostiju destinacije s ciljem povećanja njihovog zadovoljstva i potrošnje, s naglaskom na nautičare;
- usklađivanje ponude s aktualnim trendovima u nutricionizmu;
- funkcionalni jelovnik;
- prilagodba ponude gostima iz drugih kultura;
- reklamacije na uslugu i ponudu te kao ih riješiti;
- VIP gosti;
- specifični i nesvakidašnji primjeri te kako ih riješiti;
- načini nošenja sa stresom, vježbe ubrzane relaksacije.
15:00 h Pršut, šokol i kobasica Zadarska divenica mesnice Lukin, Zadar - upoznavanje s proizvodima i degustacija.
15:45 h Damir Zrno, sommelier za vina – Vinske regije i podregije Hrvatske s naglaskom na Podregiju Sjeverna Dalmacija, vinogorje Zadar - Biograd; Kreiranje vinske karte; Čuvanje i temperiranje vina; Slaganje jela i vina s naglaskom na lokalne sorte; Vježbe raspoznavanja sorti; Prezentacija, degustacija i opisivanje vina; Vježbe dekantiranja - tijekom edukacije će se degustirati nekoliko vina od lokalnih sorti i nekoliko najzastupljenijih sorti Hrvatske.
Utorak, 09.04.2024., hotel In
Za voditelje restorana, konobare i kuhare:
10.00 h Marina Selak, sommelierka za maslinova ulja -
- Prepoznavanje poželjnih i nepoželjnih svojstva maslinovih ulja;
- Rukovanje i čuvanje maslinovih ulja;
- Prezentiranje i posluživanje maslinovih ulja u ugostiteljskim objektima;
- Postupak kušanja i tehnika sljubljivanja maslinovih ulja s jelima (praktični dio s uljima lokalnih sorti i najpoznatijim sortama Hrvatske).
Za voditelje restorana i konobare:
11:30 h Pelagos net farma - prezentacija i degustacija proizvoda.
u nastavku Damir Zrno: Od prosecca do prošeka, predavanje i degustacija
12:30 h Ana Teskera, Craft pive - predavanje o craft pivama i degustacija piva Brlog Zadar;
13:30 h u nastavku vježbe prezentacije i sljubljivanje jela koja stižu iz kuhinje s pićima (Siniša Križanec, Damir Zrno), degustacija.
Paralelno od 11:30 h - 15:30 h u kuhinji za kuhare:
Chef Dragan Visković – kulinarska radionica na kojoj će se prezentirati priprema jela za vegane, nekoliko jela s prošekom te priprema hrane souse vide. Pripremati će se: Tartar od cikle; Namaz od slanutka (humus); Vege tortilja sa julien povrćem, graškom i fažolom, krema od avokada i naranče; Mediteranski složenac (krumpir, blitva, poriluk, mrkva, tikvice, gljive); Tjestenina (bez jaja) sa umakom od pečenih patliđana i dimljenog tofua; zapečene paprike punjene miješanim žitaricama na podlozi od fine salse; Okruglice od riže, grožđica i suhih smokava; Jadranske lignje u prošeku; Svinjski lungić u umaku od suhih smokava, šljiva i prošeka; (okruglice od kruha, polpete od blitve, riža na maslacu); janjeći kotlet sa umakom od badema, kadulje i prošeka); Sporo pečeni rostbeef na podlozi od lisnate salate, umak od reduciranog acceta, gorke naranče, meda i maslinovog ulja, grana padana. - Molimo kuhare da uzmu sa sobom sanitarne knjižice.
Poštovani ugostitelji grada Biograda, molimo da svoje sudjelovanje potvrdite na na e-mail: gastronaut@gastronaut.hr ili tel. 098459091 s napomenom koliko osoba sudjeluje na kojoj radionici.
Individualne konzultacije s Gastronaut edukatorima (Križanec, Zrno, Visković, Selak, Mimica) su moguće nakon predavanja 8. i 9.4. te tijekom dana 10.4.2024. Termin možete zatražiti prilikom prijave sudjelovanja na edukacijama.
Na pomoći u realizaciji edukacija i radionica, unaprijed zahvaljujemo: hotelu In Biograd, vinariji Bora, mesnici Lukin, Pelagos net farmi; OPG Butić; proizvodnji craft piva Brlog, proizvodnji eko pekmeza Šinjorina smokva, proizvodnji gin-a Poetica, OPG „Mate Dušević“, uljari Komarija, vinariji PZ Svirče, PZ Vrbnik, vinariji Zlatno brdo, tvrtki Ribili - Col Sandago vina i Dalmacijavino, Badel 1862,