Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Od 26.travnja do 26.svibnja 2024. u novaljskim  restoranima možete uživati u Bliskim susretima paške vrste.


Novalja u manifestaciji MarsOvca spaja svoje jake brendove - brendove paške ovce, janjadi i vrhunskih ovčjih sireva te image mjesečevog otoka, trail Life on Mars i Paški trokut, za koji nitko ne zna kako je nastao (veličine je oko 500 četvornih metara i ciljano odredište onih koji traže tragove mogucih NLO-a).


                        

 

Što je to MarsOvca?
Paška ovca jedna je posebna životinja, posebna ovca, možemo slobodno reći - ovca nad ovcama, MarsOvca, koja je dokazala  da se može živjeti na golom kamenu uživajući u posolicom začinjenom mirisnom smilju i aromatičnom bilju te od njega stvoriti najbolji sir na svijetu – paški sir. Novaljci su stoga svoju ovcu odlučili staviti na tron gdje i pripada te zahvaliti toj skromnoj životinji što ih hrani već stoljećima. Stoga su odlučili gastronomskom manifestacijom MarsOvca prezentirati svoju tradicionalnu gastronomiju za koju je upravo paška ovca itekako zaslužna.


Evo što je tijekom svibnja u MarsOvca ponudi novaljskih restorana:
Restoran Boškinac – koprtlica s praščevinom + desert od skute;
Restoran Starac i More – janjeća bajadera s kremom od krumpira + jedan desert od skute;
Konoba Težak – fritaja od kovsice (sušene ovčetine) i picev;
Restoran Antonio – utrobica na naglo s kapulon;
Restoran Timun – trgana (Pulled lamb) janjetina na palenti;
Restoran Riva – janjetina na gradele s mišancon;
Restoran Lastura – palježina sa zeljen;
Bikarija – janjeće tripice;
Restoran Žal – janjetina s bižima;
Bena camping – lešo janjetina i mrva slanoga (u tesno s kapusn, mrkvom i krumpirom);
Restoran Bazilika – janjeća utrobica dolce, garb.


Svi koji su se 26. travnja 2024. našli na Trgu Bazilike u Novalji, mogli su isprobati sve te autentičnome delicije od janjetine.  S ugostiteljima se prezentirala i Udruga proizvođača paških sireva.


Za novinare je zagrijavanje za manifestaciju MarsOvca, počelo i ranije, Težačkom marendom u Škuncinim stanima.

Dočekao ih je vrhunski paški sir i skuta, koji proizvodi OPG Marko Škunca s obitelji, a pred njima je je ekipa iz Boškinca predvođena Borisom Šuljićim, zaljubljenikom u svoj kraj i vrhunskim ugostiteljem, pripremala autohtona jela od svih dijelova janjetine: janjetinu s graškom, tripice, utrobicu, koptrlicu, pečenu janjetinu, uz fine priloge od zelja i mišance.


Organizatori MarsOvce su Turistička zajednica grada Novalje na čelu s Marinom Šćiran Rizner, Udruga obrtnika – ceh ugostitelja grada Novalje i Grad Novalja, a podržava ih PR agencija Libra iz Rijeke.

Fotografije: Rino Gropuzzo, PR agnecija LIbra, TZ Novalja.