Ribe i rakovi iz Lošinjskog akvatorija, otočna janjetina, divljač iz obližnjih šuma, divlje šparoge i miomirisno začinsko bilje, u punoj su gastronomskoj snazi na Lošinju – otoku vitalnosti.
Njima u čast, 13 lošinjskih restorana, osmislilo je po dva menija na temu Fešta lošinjske kuhinje, koji su promotivnoj ponudi do 31. svibnja 2024. Jela s menija se mogu naručiti i pojedinačno.
Ako želite okusiti proljeće i samoniklo lošinjsko aromatično bilje predlažemo da posjetite:
Artatore: Otočna divljač s domaćim njokima s komoračem; Čokoladna torta sa smokvama ukrašena svježom lošinjskom mentom; Palačinke sa skutom, orasima i medom od kadulje.
Baracuda: Domaći saur od srdela i lošinjskog bilja; Sir u škartocu s aromatičnim lošinjskim biljem; Riblji brodet i palenta s lošinjskim biljem; Janjeći žgvacet sa zelenim njokima.
Bocca Vera: Pate od otočke janjeće jetre; Hobotnica i inćuni marinirani u malvaziji, bob, koromač, motar, kapari; Riblji Tris (gamberi, lignja, file bijele ribe), s blitvom/krumpirima i pestom od divlje rige, maslinova ulja i badema; Janjeći žgvacet po ''creski'' s palentom začinjenom otočnim miomirisnim biljem (kadulja, ružmarin, dušica).
Borik: Krem juha od divljih šparoga; Aromatizirana brusketa s mariniranim inćunima, prosušenom rajčicom i rukolom; Crni rižoto od sipe sa slanutkom i mladim graškom; Krema od skute, meda i creskog maslinovog ulja.
Diana: Tartar od bijele ribe iz kvarnerskog akvatorija; Nonina maneštra; Pečeni krak hobotnice na kremi od batata sa salatom od ukiseljenog komorača i pečenim povrćem; Pavlova od jabuka s kaduljom i metvicom.
Deveron: Aromatična focaccia; Rolana hobotnica; Ravioli punjeni kapesantama i kozicama u nježnom umaku od rakova i crnog i crvenog caviara (butarge); Gulaš od cresko - lošinjske divljači.
Eki: Pašteta od domaćeg pršuta; Srdele na savor; Riblje lazanje; Pašticada s njokima.
Lanterna: Marinirani i slani fileti inćuna na rukoli s emulzijom od lošinjskih citrusa; Salata od sipe i boba s krumpirom i rajčicom; File brancina sa salatom od krumpira, rukole i mladog luka; Janjeći kotlet s mladim krumpirom i povrćem sa žara; Lava cake na umaku od lavande.
Manora: Povrtna lizalica na pestu od samoniklog divljeg bilja; Kremasti rižoto od koromača, ricotta sira, kadulje i majčine dušice; Burger od leće, divljeg luka i komorača; Proljetne palačinke od špinata i mladog luka punjene tunom s namazom od rotkvica i kopra; Tiramisu od jagoda i mente; Torta od slanutka s kremom od borovih iglica.
Silvana: Krem juha od rakova sa aromatiziranim krutonima; File brancina u umaku od žlahtine i lošinjskih kapara s njokima u aromatičnom bilju; Aromatizirani carpaccio od janjetine na podlozi od divlje rige; Pureća rolada punjena svježim sirom, divljim lukom, koromačem i kaduljom s rižotom od šparoga.
Televrin: Goveđi carpaccio na podlozi od rukole s emulzijom od tartufa; Odrezak sabljarke na žaru sa zelenim šparogama i slatko kiselim umakom; Teleća saltimbocca s vinskim krumpirom, umakom od gljiva i lošinjskom kaduljom.
Veli žal: Lošinjska riblja juha; Proljetna salata s ovčjim sirom, orasima i ukiseljenim motrom; Pileća prsa u umaku od divljih šparoga i kapara s tjesteninom; Odrezak od tune s orzotom od komorača i blitve.
Za kantuni: Juha od divljih šparoga; Lošinjska riblja maneštra; Steak od plavorepe tune i rižoto od komorača; Mladi pivac na žaru s pečenim povrćem i lošinjskim biljem; Topla savijača od jabuke, smokve i naranče s listićima mente.
Sve menije „Fešta lošinjske kuhinje“ možete proučiti ovdje.
Manifestaciju organizira Turistička zajednica Grada Malog Lošinja s lošinjskim ugostiteljima, uz stručnu podršku Gastronauta.
Svi koji su se 25. travnja 2024. našli u Lošinju, mogli su tijekom otvorenja 16. Dana lošinjske kuhinje, na glavnim trgu isprobati specijalitete koji se tijekom svibnja nude u lošinjskim restoranima.
„Fešta lošinjske kuhinje posvećena je posebnostima otoka Lošinja, bogatoj i raznolikoj lošinjskoj flori, a već je 16 godina dio destinacijske ponude. U organizaciji Turističke zajednice Grada Malog Lošinja i Grada Malog Lošinja, cilj je prezentirati našu gastro priču i omogućiti gastro doživljaj koji vraća u dio lošinjske povijesti. Osim poticanja i promoviranja lokalne gastronomije, na ovaj način obogaćujemo destinacijsku ponudu, ali i stvaramo dodatni motiv dolaska“, naglasio je na otvorenju direktor TZ Dalibor Cvitković.
Udruženje obrtnika Cres-Lošinj je istog dana u suradnji s istaknutim lošinjskim kuharom i istraživačem ugostiteljske povijesti Adrijanom Nikolićem i chefom Marco Sasso, organiziralo ispred ribarnice Gastro show pod, za mlade, buduće ugostiteljske snage pod motom „Naučimo mlade sve gušte naše kuhinje stare“.