Najveća hrvatska baza restorana i recepata

KrižnicaMilanovacGrabrovnica većina nas, sudionika Fra Ma Fu festivala, nije niti znala gdje su precizno na karti nalaze i zašto tamo ići, dok nas nije kroz ta mjesta proveo kolega Goran Gazdek, autor Fra Ma Fu festivala reportaža, koji je po drugi puta održan u Virovitici. Oživljena povijest iz doba legendarnog reportera Franje Martina Fusa, mogla se doživjeti kroz kostimirane glumce i igrokaze u cijelom Virovitičkom kraju, a Festival reportaže su popratili novinari - članovi Hrvatskog novinarskog društva otkrivajući do tada medijski zapostavljene kutke Lijepe naše. 

Bilo je tu naravno i gastronomije koju su Goran Gazdek i Ivan Žada sjajno ukomponirali u povijesne i kulturne priče te primjerice organizirali i za svoje sugrađane iz Virovitice kušanje slanine i rakije od meda koju im je s dekice u parku nudio glumac Goran Koši kostimiran u Franju Martina Fusa. 

On je na svojoj bicikli iz prošlog stoljeća bio ujedno i vodič kroz grad i svako malo ga se moglo sresti kako traži i priča priče o svom kraju.

U manifestaciju su se i kao kuhari uključili i glumci Kazališta Virivitica te su novinarima na na vinorosnim obroncima Bilogore iznad Milanovca predstavili svoj kazališni repertoar uz predstavljanje omiljenih jela i pića virovitičkog kraja. Kiro Risteski nudio je vino iz sorte direktor predstavivši ga kao tudum "viteške cica boce", glumac Draško Zidar pripremo je  fileke alla Prco, glumac Goran Koši je u kaminu pekao slaninu na prutićima, glumac Mijo Pavelko se predstavio kako majstor probavanja, a peku su pripremali svi zajedno.

Vinarija Vineda se također uključila u Fra Ma Fu festival te svojim graševinama, chardonnayem i cabernet sauvignonom doprinijela ugodnoj atmosferi. Vina toga kraja su bila inspiracija i Petru Preradoviću čija se rodna kuća nalazi u Grabrovnici, a ako imate sreće, stihove tog našeg velikog pjesnika će vam uz svjetlost svijeće recitirati u Preradovića kostimirani glumac.
Tamburaši, kafići, biblioteka, gradonačelnik Kirin, svak je dao svoj doprinos Festivalu i bio domaćin nekog od događanja.
Dio domaćinstva je preuzela i obližnja Pitomača pored koje se nalazi uzgajalište stare sorte goveda - podolac i nasadi i tvornica čajeva Spider čija se kamilica i drugi čajevi od ljekovitih biljki izvoze po cijelom svijetu, a najveće tržište im je Japan.

Ako se nađete blizu Pitomače, svakako vrijedi posjeti Križnicu, otok na Dravi do kojeg se dolazi visećim mostom ili splavi. Uz prekrasnu prirodu i brojne sportske aktivnosti kojima se na Križnici i Dravi možete baviti, u Ribičkoj kleti nudi okrepa sa domaćim jelima kao sto su fiš, pohani som, 
razne vrste gibanica, pa čak i odkoštani odojka s ražnja.

U vrijeme Fra Ma Fu festivala, Virovitica i njezina okolice se probude i pokazuju svoje povijesno i kulturno bogatstvo. U centru gradskog parka nalazi se Dvorac Pejačević i reporteri Virovitice se već vesele što će ga sljedeće godine moći svojim kolegama pokazati u obnovljenom izdanju.