Na Lošinju, otoku vitalnosti, raste preko 200 vrsta ljekovitih bilja. Okusi i mirisi mnogih od njih su sastavni dio lošinjskih specijaliteta. Blaga klima, više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kakvoće te 280 km pješačkih i biciklističkih staza, isprepleteni su na destinaciji na koju se gosti dolaze regenerirati i vitalizirati.
Lošinj je svoje mjesto na gastronomskoj karti osvojio s rakovima, ribama i školjkama iz Lošinjskog akvatorija, otočnom janjetinom i divljači čiji su okusi savršeno sljubljeni i s lošinjskim aromatičnim biljem. Oznake Taste of Vitality, osvojilo je ukupno 50-ak delicija iz ponude lošinjskih restorana. To su jela čije su recepture posebno nadgledane od strane nutricioniste, a sastoje se od namirnica bogatih hranjivim tvarima, pripremljenih na načine da što bolje sačuvaju svoja nutritivna svojstva te u omjerima koji podržavaju opću dobrobit i razinu energije. Nakon uživanja u okusima i obroku, ne osjećate se pospano, već energizirani za daljnje aktivnosti.
U jelima s oznakom Taste of Vitality, možete uživati u sljedećim ugostiteljskim objektima:
Diana - otvoren je cijelu godinu
Nonina maneštra
Caesar salata
Beef tagliata na rukoli
Deveron - otvoren je cijelu godinu
Rolana hobotnica
Krem juha od rakova
Gulaš od cresko-lošinjske divljači
Ravioli punjeni capesantama i kozicama u umaku s botargom
Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća
Za kantuni - otvoren je cijelu godinu
Carpaccio od boškarina (morožina)
Tartar od plavorepe tune
Lošinjska riblja maneštra
Mladi pivac na žaru
Mesna peka (janjetina, vepar ili boškarin) s povrćem
Moby Dick Gelateria - otvoren je cijelu godinu
SUMMER TONIC: sviježi ananas, krastavac, jabuka, list mente – tonificira organizam
AFTER: sviježa kruška, ananas, jabuka, limun – osvježava i olakšava probavu
RED LAVA: sviježa mrkva, jabuka, cikla, celer – osvježava i normalizira krvni tlak
GREEN MONSTER: sviježa jabuka, mrkva, blitva, limun – osvježava i daje snagu iz magnezija
EXHAUSTION FIGHTER: ananas, banana, kokosovo mlijeko, limun, listići kokosa – rehidrira organizam
Artatore
Juha od rakova
Salata od rakovice
Škampi s polentom
Otočna janjetina "pod teću"
Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom
Baracuda
Carpaccio od zubaca
Sirovi lošinjski škampi
Paleta morskih delicija i tekstura
Riblji brodet na otočki
Domaći pljukanci s plodovima mora
Bocca Vera
Škampi crudo
Škampi na pari
Juneći carpaccio s lošinjskim kaparima
Bora Bar
Carpaccio od hobotnice
File od brancina s tikvicama i lošinjskim biljem
Burrata na grilanom povrću
Borik
Tuna steak
Marinirani ražnjići od kozica
Carpaccio od boškarina
Corrado
Carpaccio od kirnje
Salata od zubaca
Verze su pofri
Manora
Burgeri od leće, divljeg luka i koromača
File škarpine s povrćem i lošinjskim agrumima
Batat punjen otočnim pestom
Smotuljci od blitve punjeni raguom od lignji
Mare
Janjetina na umido
Salata Mare s kozjim sirom
Tuna kao tagliata, obogaćena smokvama i sušenim marelicama
File jadranske ribe s lošinjskim povrćem
Silvana
Rakovica
Lignje na brudet s palentom
Pečena janjetina s krumpirom
Škampi na buzaru s palentom
Veli žal
Salata od hobotnice
Pureći file s povrćem
Brancin na žaru s blitvom i krumpirom
Torte i to
Chia puding od lavande
Limunada s mentom
Rižin griz s jabukom i cimetom
Projekt Taste od Vitality provodi Turistička zajednica Malog Lošinja na čelu s direktorom Daliborom Cvitkovićem, u suradnji s Abisalom - Klub Gastronaut na čelu s prof. Karin Mimicom, voditeljicom projekta te s lošinjskim ugostiteljima. Za nutricionistički dio zadužena je mag. nutr. Diana Gluhak Spajić, autorica međunarodno nagrađenog Healthy meal standarda.