Na Lošinju, otoku vitalnosti, raste preko 200 vrsta ljekovitih bilja. Okusi i mirisi mnogih od njih su sastavni dio lošinjskih specijaliteta. Blaga klima, više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kakvoće te 280 km pješačkih i biciklističkih staza, isprepleteni su na destinaciji na koju se gosti dolaze regenerirati i vitalizirati.
Lošinj je svoje mjesto na gastronomskoj karti osvojio s rakovima, ribama i školjkama iz Lošinjskog akvatorija, otočnom janjetinom i divljači čiji su okusi savršeno sljubljeni i s lošinjskim aromatičnim biljem. Oznake Taste of Vitality, osvojilo je ukupno 50-ak delicija iz ponude lošinjskih restorana. To su jela čije su recepture posebno nadgledane od strane nutricioniste, a sastoje se od namirnica bogatih hranjivim tvarima, pripremljenih na načine da što bolje sačuvaju svoja nutritivna svojstva te u omjerima koji podržavaju opću dobrobit i razinu energije. Nakon uživanja u okusima i obroku, ne osjećate se pospano, već energizirani za daljnje aktivnosti.
U jelima s oznakom Taste of Vitality, možete uživati u sljedećim ugostiteljskim objektima:
Diana - otvoren je cijelu godinu
Nonina maneštra
Caesar salata
Beef tagliata na rukoli
Deveron - otvoren je cijelu godinu
Rolana hobotnica
Krem juha od rakova
Gulaš od cresko-lošinjske divljači
Ravioli punjeni capesantama i kozicama u umaku s botargom
Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća
Za kantuni - otvoren je cijelu godinu
Carpaccio od boškarina (morožina)
Tartar od plavorepe tune
Tagliata od boškarina
Lošinjska riblja maneštra
Mladi pivac na žaru
Mesna peka (janjetina, jelen, vepar ili boškarin) s povrćem
Moby Dick Gelateria - otvoren je cijelu godinu
SUMMER TONIC: sviježi ananas, krastavac, jabuka, list mente – tonificira organizam
AFTER: sviježa kruška, ananas, jabuka, limun – osvježava i olakšava probavu
RED LAVA: sviježa mrkva, jabuka, cikla, celer – osvježava i normalizira krvni tlak
GREEN MONSTER: sviježa jabuka, mrkva, blitva, limun – osvježava i daje snagu iz magnezija
EXHAUSTION FIGHTER: ananas, banana, kokosovo mlijeko, limun, listići kokosa – rehidrira organizam
Artatore
Juha od rakova
Salata od rakovice
Škampi s polentom
Otočna janjetina "pod teću"
Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom
Baracuda
Carpaccio od zubaca
Sirovi lošinjski škampi
Paleta morskih delicija i tekstura
Riblji brodet na otočki
Domaći pljukanci s plodovima mora
Bocca Vera
Škampi crudo
Škampi na pari
Juneći carpaccio s lošinjskim kaparima
Bora Bar
Carpaccio od hobotnice
File od brancina s tikvicama i lošinjskim biljem
Burrata na grilanom povrću
Borik
Tuna steak
Marinirani ražnjići od kozica
Carpaccio od boškarina
Breakfast club
Kulinarske fuzije s lošinjskim travama: Shakshuka; Oeufs Cocotte; Green; Hummus Zest; Berry Bliss Granola; Lofty Peach.
Corrado
Carpaccio od kirnje
Salata od zubaca
Verze su pofri
Manora
Burgeri od leće, divljeg luka i koromača
File škarpine s povrćem i lošinjskim agrumima
Batat punjen otočnim pestom
Smotuljci od blitve punjeni raguom od lignji
Mare
Janjetina na umido
Salata Mare s kozjim sirom
Rižoto od cikle
Tuna kao tagliata, obogaćena smokvama i sušenim marelicama
Svježa skuta s medom i smokvama
Noštromo
Salata od hobotnice
Tatar od plemenite ribe
Pljukanci s kozicama i tikvicama
Ragu od otočke divljači
Odrezak od tune sa sotiranim povrćem
Lignje na brodet sa začinskim biljem i palentom
Riba u soli na lošinjski način
Smokve u prošeku s kremom od sira i keksom od badema
Ridimutak beach
Avokado s lošinjskim biljem i cvijetom bosiljka
Burrata s breskovom, lošinjskim medom i mentom;
Janjeći burger u vitalnoj inačici
Silvana
Rakovica
Lignje na brudet s palentom
Pečena janjetina s krumpirom
Škampi na buzaru s palentom
Veli žal
Salata od hobotnice
Pureći file s povrćem
Brancin na žaru s blitvom i krumpirom
Papa Bepi
Janjetina (otočka) ispod peke s povrćem ispod peke
Školjke na buzaru
Pljukanci Amalfi u umaku od rajčica s lošinjski biljem i bademima
Torte i to
Chia puding od lavande
Limunada s mentom
Rižin griz s jabukom i cimetom
Projekt Taste od Vitality provodi Turistička zajednica Malog Lošinja na čelu s direktorom Daliborom Cvitkovićem, u suradnji s Abisalom - Klub Gastronaut na čelu s prof. Karin Mimicom, voditeljicom projekta te s lošinjskim ugostiteljima. Za nutricionistički dio zadužena je mag. nutr. Diana Gluhak Spajić, autorica međunarodno nagrađenog Healthy meal standarda.