Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Na Lošinju, otoku vitalnosti, raste preko 200 vrsta ljekovitih bilja. Okusi i mirisi mnogih od njih su sastavni dio lošinjskih specijaliteta. Blaga klima, više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kakvoće te 280 km pješačkih i biciklističkih staza, isprepleteni su na destinaciji na koju se gosti dolaze regenerirati i vitalizirati.


Lošinj je svoje mjesto na gastronomskoj karti osvojio s rakovima, ribama i školjkama iz Lošinjskog akvatorija, otočnom janjetinom i divljači čiji su okusi savršeno sljubljeni i s lošinjskim aromatičnim biljem. Oznake Taste of Vitality, osvojilo je ukupno 70-ak delicija iz ponude lošinjskih restorana. To su jela čije su recepture posebno nadgledane od strane nutricioniste, a  sastoje se od namirnica bogatih hranjivim tvarima, pripremljenih na načine da što bolje sačuvaju svoja nutritivna svojstva te u omjerima koji podržavaju opću dobrobit i razinu energije. Nakon uživanja u okusima i obroku, ne osjećate se pospano, već energizirani za daljnje aktivnosti.


U jelima s oznakom Taste of Vitality, možete uživati u sljedećim ugostiteljskim objektima:

Artatore
Juha od rakova
Salata od rakovice
Škampi s polentom
Otočna janjetina "pod teću"
Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom

Baracuda
Carpaccio od zubaca
Sirovi lošinjski škampi
Paleta morskih delicija i tekstura
Riblji brodet na otočki
Domaći pljukanci s plodovima mora

Bora Bar
Carpaccio od tune
File od brancina s tikvicama i lošinjskim biljem
Burrata na grilanom povrću

Borik
Tuna steak
Marinirani ražnjići od kozica
Carpaccio od boškarina

Breakfast club Lošinj
Kulinarske fuzije s lošinjskim travama: Shakshuka; Green poširana jaja; Lofty Peach.

Corrado
Carpaccio od kirnje
Salata od zubaca
Verze su pofri

Diana
Nonina maneštra
Caesar salata
Beef tagliata na rukoli

Deveron
Rolana hobotnica
Krem juha od rakova
Gulaš od cresko-lošinjske divljači
Ravioli punjeni capesantama i kozicama u umaku s botargom
Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća

Moby Dick Gelateria
SUMMER TONIC: sviježi ananas, krastavac, jabuka, list mente – tonificira organizam
AFTER: sviježa kruška, ananas, jabuka, limun – osvježava i olakšava probavu
RED LAVA: sviježa mrkva, jabuka, cikla, celer – osvježava i normalizira krvni tlak
GREEN MONSTER: sviježa jabuka, mrkva, blitva, limun – osvježava i daje snagu iz magnezija
EXHAUSTION FIGHTER: ananas, banana, kokosovo mlijeko, limun, listići kokosa – rehidrira organizam

Mare
Janjetina na umido
Salata Mare s kozjim sirom
Rižoto od cikle
Tuna kao tagliata, obogaćena smokvama i sušenim marelicama
Svježa skuta s medom i smokvama

Noštromo
Salata od hobotnice 
Pljukanci s kozicama i tikvicama
Ragu od otočke divljači
Odrezak od tune sa sotiranim povrćem
Lignje na brodet sa začinskim biljem i palentom
Riba u soli na lošinjski način
Smokve u prošeku s kremom od sira i keksom od badema

Papa Bepi
Janjetina (otočka) ispod peke s povrćem ispod peke
Školjke  na buzaru
Pljukanci Amalfi u umaku od rajčica s lošinjski biljem i bademima

Ridimutak beach
Avokado s lošinjskim biljem i cvijetom bosiljka
Burrata s breskovom, lošinjskim medom i mentom;
Trgana creska janjetina u tacosu

Silvana
Rakovica
Lignje na brudet s palentom
Pečena janjetina s krumpirom
Škampi na buzaru s palentom

Torte i to
Chia puding od lavande
Limunada s mentom
Rižin griz s jabukom i cimetom

Veli žal
Salata od hobotnice
Ceviche od brancina s quinoom
Brancin na žaru s blitvom i krumpirom

Za kantuni 
Carpaccio od boškarina (morožina)
Tartar od plavorepe tune
Tagliata od boškarina
Lošinjska riblja maneštra
Mladi pivac na žaru
Mesna peka (janjetina, jelen, vepar ili boškarin)  s povrćem  

Projekt Taste od Vitality provodi Turistička zajednica Malog Lošinja na čelu s direktorom Daliborom Cvitkovićem, u suradnji s Abisalom - Klub Gastronaut na čelu s prof. Karin Mimicom, voditeljicom projekta te s lošinjskim ugostiteljima. Za nutricionistički dio zadužena je mag. nutr. Diana Gluhak Spajić, autorica međunarodno nagrađenog Healthy meal standarda.

Gastronomski i turistički novinari iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Engleske, Hrvatske, Italije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Slovačke, imali su se prilike upoznati, probati i prenijeti svoje impresije o jelima s Taste of Vitality certifikatom tijekom šetnje lošinjskim restoranima  od 28-30. travnja 2025.
Dio njihovih on-line dostupnih utisaka, možete pronaći na društvenim mrežama pod  #TasteofVitality i pogledati u produžetku:

HIA: Lošinjski gastro blues Taste of Vitality - kad se zdravlje i hedonizam susretnu na tanjuru

Skitopsi: Taste of Vitality (Okus vitalnosti) - Mali Lošinj

Regional Express: Mali Lošinj za veću vitalnost

Budapest & Beyond: Croatian Cuisine – in clear line of sight from neighbouring Hungary

The Budapest Times: Croatian Cuisine

FENA: Na otoku vitalnosti udiše se ljekoviti zrak, jedu zdrave delicije i obaraju Guinnessovi rekordi prenesno na: Oslobođenje.ba, Radio Sarajevo, Euronews.ba, Vecernji.ba, Vijesti.ba, Artinfo.ba, Tip.ba, Fakta.ba, Bosnainfo.ba.

Danas: Beograđanka traži hitan azil na Lošinju: Mali Lošinj – Ogromna lepota

Turistička prizma: emisije 06.05, 13.05. i 20.05.

Makedonska televizija: Reportaža Olivera Brankovića s Malog Lošinja

BH putovanja: Mali Lošinj, velika gastronomska priča: Tamo gdje ugostitelji brinu o vašem zdravlju

SKMER: TASTE OF VITALITY: Priča o 60-ak jela kojima se Lošinj potvrđuje kao mjesto gdje se gastronomija alkemijski spaja s zdravljem

Zagreb moj grad: Taste of Vitality (Okus vitalnosti) – Mali Lošinj

Društvene mreže #TasteofVitality:

Pail Bradbury Sissi Munz, Ingrid Zalneva, Croatian hedonist by Neno Pavinčić, Gastrobajter.