Jubilarno 20. izdanje Bisera mora, jednog od najprestižnijih kulinarskih natjecanja i gastro festivala u ovom dijelu Europe, održat će se od 1. do 5. travnja 2025. u Svpetrvs hotelima u Supetru na otoku Braču. Ovaj jedinstveni festival okuplja vrhunske kuhare, konobare, barmene, bariste, ugostiteljske profesionalce i one koji će to tek postati, pružajući im iznimnu priliku za edukaciju, profesionalni razvoj i upoznavanje novih poslovnih rješenja za predstojeću sezonu.
Manifestaciju organizira Udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz brojne partnere koji sustavno rade na promociji ugostiteljskih zanimanja i unaprjeđenju kuharske struke. Festival je 2006. godine u Makarskoj pokrenuo Miro Bogdanović sa svojim timom, s ciljem okupljanja kuhara, konobara, mentora, profesora strukovnog obrazovanja i studenata. Od preseljenja u Supetar 2010. godine, Biser mora prerastao je u veliko međunarodno natjecanje koje okuplja stotine natjecatelja i tisuće posjetitelja.
"Prošle godine Biser mora okupio je preko 600 sudionika iz 37 zemalja, uključujući vrhunske profesionalne kuhare, konobare, polaznike srednjih ugostiteljskih škola i strukovne nastavnike. Tijekom tri dana natjecanja sudionici su odmjerili snage u raznim kategorijama, a festival je ugostio međunarodne kulinarske suce, renomirane chefove i stručne voditelje cooking showova i masterclassova. Za 20. jubilarno izdanje očekujemo još veći broj sudionika, uzbudljivu konkurenciju i mnoštvo popratnih događanja. Festival će ponovno biti središnje mjesto za sve koji žele pokazati svoje kulinarske vještine, steći nova znanja i iskustva te promicati ugostiteljsku struku. Ne propustite priliku za sudjelovanje! Prijavite se odmah i budite dio najvećeg gastro događaja godine" – poručila je Nives Delić, ŠKMER-ova voditeljica natjecanja.
Festival okuplja i eno i gastro stručnjake, brand i F&B managere, ugostitelje te brojne druge goste željne novih gastronomskih iskustava i saznanja kroz prezentacije i cooking showove. Osim toga, nudi stručne edukacije o vrhunskim tehnikama i trendovima, uz korištenje biranih proizvoda iz asortimana ŠKMER-ovih partnera pod vodstvom renomiranih chefova, sommeliera i barmena.
"Biser mora označava i početak turističke sezone na Braču i nudi sjajnu priliku za umrežavanje sudionika. Ove godine pripremamo i posebna događanja u čast 20. obljetnice festivala, uključujući velike nacionalne prezentacije zemalja partnera. Već sada možemo najaviti poseban slovenski masterclass i show s glazbom, kao i Večer Sjeverne Makedonije. ŠKMER-ovi kuharski ambasadori obogatit će program svojim nacionalnim prezentacijama i potvrditi Biser mora kao mjesto susreta profesionalaca i kuhinja iz cijelog svijeta – istaknula je Alma Harašić Bremec, organizatorica natjecanja.
PROGRAM BISERA MORA 2025
UTORAK, 1. 4. 2025.
20:30 – Službeno otvaranje 20. Bisera mora
SRIJEDA, 2. 4. 2025.
07:00 – 20:00 – Natjecanja kuhara (juniori i seniori), konobara i Chef’s table
📍 Forum Masterclass
· 10:30 – 11:30 – Umjetnost Aquafabe u gastronomiji, edukacija (EN), Anna Radchenko
· 12:00 – 13:00 – Algoritam izrade vinske karte 2.0, Damir Zrno i Tomislav Panenić
· 13:30 – 15:00 – Vranec, ponos Vinarije Kamnik i Makedonije, Natalija Kuzmanovska i Jane Nedanovski
· 15:30 – 16:30 – The Art of the Tart, Ivana Bradarić
· 17:00 – 18:30 – Konceptni dalmatinski likeri u koktelima, Jelena Majić Nosić
📍 Show Cooking Arena
· 12:00 – 13:30 – Nacionalna prezentacija Slovenije, Dušan Veršec & Tim
· 14:00 – 14:45 – Kotanyi Chicken Wings Party, ŠKMER tim
· 15:00 – 16:30 – Nacionalna prezentacija Rumunjske, Iulia Dragut & Tim
ČETVRTAK, 3. 4. 2025.
📍 Forum Masterclass
· 10:30 – 12:00 – Moderne tehnologije u procesu Cook&Chill, Željko Neven Bremec, ProElekt & Electrolux Professional
· 12:00 – 13:00 – Tris deserata by QimiQ
· 13:30 – 14:30 – Masterclass francuske kuhinje: Sous vide, Jovica Đurđević Giorgio i ŠKMER tim
· 15:00 – 16:30 – Dekoriranje svečane torte, Ivana Bradarić & Cute Color
📍 Show Cooking Arena
· 11:30 – 13:00 – Izrada baranjske kobasice na tradicionalan način, Kuća baranjskog kulena
· 14:00 – 15:30 – Nacionalna prezentacija BiH, ZMAJ Tim & Prijatelji
PETAK, 4. 4. 2025.
📍 Forum Masterclass
· 10:30 – 12:00 – Masterclass talijanske kuhinje, Luca Gioiello i Marinella Ferigo
· 13:00 – 14:30 – Hurmašica vs. Baba au rhum, Ivana Bradarić i Nijaz Hadžiabdić Slatki
📍 Show Cooking Arena
· 13:30 – 14:30 – Svježe tjestenine i umaci, Branko Ognjenović i Aurelia
🔹 21:00 – Proglašenje pobjednika – dodjela medalja