Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Jeste li kada bili u Ivanić gradu i Kloštar Ivaniću? Ako volite sortu grožđa škrlet i vina koja se iz nje rađaju, seoske turizme s domaćom hranom ili vam se jednostavno ide negdje na 30-ak km od Zagreba na izlet, na ručak, na wellness… razmislite i o toj destinaciji.
Turistički novinari su u organizaciji TZ  Ivanić Grada otkrivali proteklog vikenda šire područje Ivanića  i otkrili smo da se imamo po što u njih i vratiti.
Tako smo se od Gastronautskih odredišta imali prilike upoznati s ponudom seoskog turizma Kezeleizletišta  Stari mlin i restorana – vinoteke izletišta Petek.
Najpoznatija gastronomska manifestacija Ivaničkog kraja je Bučijada koja se održava svake godine u listopadu, ali se specijalitete s bučom može probati cijele godine i u raznim kreativnim kombinacijama. Za dobrodošlicu je u TZ poslužena odlična bučnica i keksi s bučinim sjemenkama, uz doručak na seoskom turizmu Kezele - namaz od buće, a kao predjelo u Vinoteci Petek hrabra kreacija mladog chefa Matije Pijava – juha od buče sa škampima. I bila je odlična. 

Keksi sa bučinim sjemenkama
Specijalitete koje bi u Ivaniću bilo šteta zaobići su i jela s domaćom patkom, zecom, kokicom, poslužena uz domaće mlince i krpice od tijesta. 
Patka s mlincima
Kod Kezela su nam se pohvalili vrlo uspješnim Moslavačkim stolom – ručkom za koji na njihovom imanju treba unaprijed svaki vikend rezervirati mjesta jer tada svak može po vrlo umjerenoj fiksnoj cijene jesti što i koliko želi, koliko mu drago. Kada se tome pridoda ponuda vina iz vlastitog podruma te mogućnost noćenja u nekoj od autentičnih moslavačkih kućica na imanju, vjerujemo da mnogi mudri ljudi spoje Moslavački ručak subotom s Moslavačkim ručkom nedjeljom. Mi smo imali tu sreću da su nas uz večeru – veliku kotlovinu s koje smo se sami cijelu večeru posluživali – pratili i tamburaši.

Zec s krpicama
Iako vinari nude brojna vina od najpoznatijih kontinentalnih sorti grožđa (pr. vinarija Mikša), autohtona sorta moslavine je škrlet, a u vinariji Voštinić Klasnić rade od njega i pjenušac.
Područje Ivanića je sve više i destinacija za wellness turizam ( hotel Sport) i lječilišni turizam jer Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, pokazuje i rezultate liječenja u smanjenju simptoma psorijaze i artiritisa.
Ivančani su ponosni i na svoju kulturnu baštinu - crkve Sv. Petra i Blažene Djevice Marije koje datiraju iz 13. stoljeća te ostatke ljekarne uz Franjevački samostan iz 1670.
Studijsko putovanje na kome su se prikupljala ova iskustva sa šireg područja Ivanić-Grada, je organizirao je TZ Ivanić-Grada i Zbor turističkih novinara HND, a na putovanju je sudjelovalo 18 turističkih novinara iz Hrvatske, Slovenije i Slovačke.
Zahvala svim našim domaćinima, a posebice direktorici TZ Ankici Bešter, gradonačelniku Ivanić grada Javoru Bojanu Lešu i načelniku općine Kloštar Ivanić Željku Filipoviću, na sjajnoj teoretskoj i praktičnoj prezentaciji turističkih potencijala njihovog kraja.