PULLUS FUSILIS (NADJEVENO PILE) (Glavno jelo)

Specijalitet Antičke kuhinje

Sastojci:

1 pile od 1 – 1,5 kg
300 g mljevenog mesa (pola svinjetina, pola govedina)
100g griza
2 jaja
250 ml bijelog vina
1 žlica ulja
1 žlica sjeckanog korijena celera
četvrt čajne žlice mljevenog đumbira
četvrt čajne žlice mljevenog papra
čajna žlica zelenog papra u zrnu
50 g pinjola
sol

Upute za pripremanje:

Mljeveni papar, celer, đumbir, mljeveno meso i kuhani griz pomiješati. Dodati jaja i miješati dok se ne dobije mekana masa. Začiniti solju, dodati ulje, zeleni papar u zrnu i pinjole. S tom smjesom napuniti pile. Kuhati u pećnici oko sat vremena na 220°C.

Recept iz kuharice Marcusa Gaviusa Apiciusa, 1. - 2. stoljeće