KOPUN U MERLOTU S JEČMENOM KAŠOM (Glavno jelo)

Specijalitet Baranjske kuhinje

Sastojci:

za 6 osoba:
3 kg mesa kopuna
500 g crvenog luka
100 g češnjaka
300 g mrkve
100 g celera
150 g korijena peršina
stručak peršinova lista
sol
papar
lovorov list
5 dl vina Belje Merlot

za prilog:
300 g ječmene kaše
1 glavica crvenog luka
250 g masti od kopunovog sala
2 režnja češnjaka
pola korijena mrkve
pola korijena peršina
200 g vrhova mladih kopriva

Upute za pripremanje:

Narezano i začinjeno meso kopuna ispečemo sa svih strana na kopunovoj masnoći.


Lijepo zapečeno meso izvadimo iz posude i premjestimo u širi pleh. Na preostaloj masnoći pirjamo korjenasto povrće, luk, češnjak i ostale sastojke. Kad je povrće 70% termički obrađeno, zalijemo ga vinom i pirjamo još 5 minuta. Dobiveni umak prelijemo preko mesa kopuna i sve pečemo u pećnici oko 45 minuta, dok meso ne postane mekano.


Ječmenu kašu za prilog napravimo tako da pirjamo na kopunovoj masnoći glavicu crvenog luka, 2 režnja češnjaka, pola korijena mrkve i pola korijena peršina te vrhove mladih kopriva.


Na to dodamo namočenu i ocijeđenu kašu i pirjamo 5 minuta. Zalijemo temeljcem od kopuna i pirjamo oko 20 minuta. Serviramo uz meso od kopuna.