PERKELT OD KOPUNA SA ŽGANCIMA (Glavno jelo)

Specijalitet Baranjske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
kopun od 1,1 kg
400 g kapule
2 režnja češnjaka
100 g mrkve
150 g korijena peršina
150 g celera
100 g svježe crvene paprike
1 lovorov list
sol
papar
mljevena crvena paprika (ljuta i slatka)

za žgance:
1 dl masnoće od kopuna
200 g kukuruzne krupice (instant)

Upute za pripremanje:

Kopuna odkostimo i skinemo mu kožu koju narežemo na sitne kockice te stavimo ispržiti da dobijemo čvarke i masnoću.


Na masnoći od kopuna ispirjamo: kapulu, češnjak, mrkvu, korijen peršina, korijen celera, crvenu papriku i lovor. To sve izmiksamo i stavimo meso kopuna narezano na krupnije kocke da se pirja.


Meso začinimo solju, paprom i mljevenom slatkom i ljutom crvenom paprikom te pirjamo dok meso kopuna ne bude mekano.


Žganci (palenta): U 0,6 l posoljene kipuće vode i masnoće od kopuna ukuhamo kukuruzne krupice. Miješamo 2 do 8 minuta zavisno od vrste krupice. Kada su žganci kuhani, izlijemo ih u pleh i pospemo vrućim prženim čvarcima od kopuna.


Gotove žgance režemo na kocke i služimo kao prilog uz perkelt od kopuna.