BISTRA JUHA "LEUT" (Predjelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

500 g razne ribe za brudet
1,5 l vode
2 žlice čistog maslinovog ulja
vezica peršinovog lista
15 dag celera
2 lovorova lista
3-4 zrna papra
2 režnja češnjaka
10 dag riže
1 limuna
soli

Upute za pripremanje:

Sve sastojke očistimo, operemo i stavimo u vodu da kuhaju 30 minuta na laganoj vatri. Kada je temeljac gotov, na 2 žlice maslinovog ulja popržimo sitno sjeckani češnjak i rižu, te to se pirjamo 5 minuta uz miješanje. Na kraju zalijemo ribljim temeljcem (koji smo procijedili). Juhu dokuhamo dok riža ne omekša. Kada je juha gotova dodamo ribu očišćenu od kostiju i izrezanu na komadiće. Prilikom serviranja posipamo sitno sjeckanim peršinovim listom. Da bi juha bila još ukusnija, kada se servira dodamo u svaki tanjur jednu kap hladnog maslinovog ulja.