CRNI RIŽOTO "KAPETANOVA KUĆA" (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
0,2 kg sipa
0,2 kg dagnji
0,2 kg lignji
0,1 kg luka
0,15 l ulja (maslinovo i biljno)
1 žlica pirea od rajčica
0,1 l bijela vina
sol, papar, vegeta
peršin i češnjak - po želji
0,3 kg sirove riže
crnilo od sipe prema potrebi

Upute za pripremanje:

Na miješanom ulju (pola biljnog- pola maslinovog) zažutimo luk, a zatim dodamo nasjeckanu sipu, očišćene dagnje i narezane lignje. To dobro pirjamo, zajedno sa začinima (peršin, papar, vegeta, češnjak i pire od rajčica).
Prelijemo bijelim vinom, dodamo sirovu rižu, a potom zalijemo vodom i zacrnimo crnilom od sipe. U rižoto dodamo školjke u "kućici" (dagnje, brbavice) i škampe. Uz jelo poslužimo narib ani parmezan