INĆUNI U KORI (Predjelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

700 - 800 g inćuna
300 g brašna
2 jaja i 1 žumanjak
1 poriluk
vlasac
150 g sira Gouda
ribani Parmezan
muškatni oraščić
60 g maslaca
peršin
maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Umijesite tijesto od brašna i 2 jaja. Dodajte maslac (veličine oraha) i malo soli.
Tijesto oblikovano u loptu pustite da odstoji sat vremena na suhom mjestu. Operite inćune pod mlazom hladne vode, odstranite glave i središnje kosti te ih narežite na filete.
Očišćeni poriluk i vlasac narežite na tanke prutiće. Oprani peršin sitno nasjeckajte. Narežite sir na listiće.
Izvaljajte ne pretanki list prhkog tijesta. Obložite tri četvrtine tijesta po dnu i rubovima duboke ali ne preširoke maslacem premazane posude za pečenje.
Složite po tijestu red inćuna, začinite s malo ulja i prekrijte već pripremljenim porilukom, vlascem, peršinom, soli, paprom i ribanim muškatnim oraščićem.
Složite još jedan red inćuna i nastavite slagati redove sve dok ne potrošite sve namirnice. Prekrijte s ostatkom tijesta, premažite žumanjkom, dobro zatvorite rubove i pecite pola sata na 180 – 200 °C. Tijesto je pečeno kad dobije zlatnu boju. Poslužite toplo.