OMIŠKA JUHA S OVČJIM SIROM (Juha)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

za 6 osoba:
1,5 kg govedine (mulam
rebra)
4 srednje mrkve
1 vezica selena
1 srednji korijen selena
2 paprike babure (žute)
2 veće rajčice
1 veći luk
4 l vode
sol
papar u zrnu
list lovora (po želji)
6 jaja
200 g tvrdog ovčjeg sira

Upute za pripremanje:

Povrće narežemo na manje komade te zajedno s mesom i začinima stavimo kuhati. Kada voda uzavre smanjimo temperaturu i kuhamo oko 2 – 2,5 sati, ovisno o mesu. Gotovu juhu procijedimo pa ju stavimo da ponovno uzavre.
Za to vrijeme umutimo jaja. Polako ih ulijevamo u uzavrelu juhu i kratko kuhamo na laganoj temperaturi (minutu, dvije).
Prilikom posluživanja u juhu naribamo tvrdi ovčji sir, odležan minimalno 9 mjeseci.