PRILJEPCI S MANISTROM VJEKOSLAVA GRGANTOVA (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

priljepci, nanari, kamenice, pedoče
4 režnja češnjaka
3 mlade kapulice
2 dl bijelog suhog vina
maslinovo ulje
peršin
sol, papar, peperoncino
manistra (pašta)

Upute za pripremanje:

Skupljene školjke, ako znate da je more "čisto" tamo di lovite, ne tribate dodatno čistiti.
U teću stavite maslinovo uje, peršin, dva stiješnjena režnja češnjaka koje ćete bokunić zagrijati da zamirišu i na to bacite školjke. Kad počnu lipo cvrčati i teća "skakat", podlijte bijelim vinom i poklopite. Kuhajte dok se školjke ne otvore.
Nakon kuhanja procijedite umak od školjaka i stavite ga za strane, a možete ga malo uliti u vodu u kojoj ćete skuhati tjesteninu.
Na maslinovom ulju zažutite mladi luk ili ljutiku, posolite, pa dodajte češnjak.
Kad češnjak zamiriše dodajte meso školjaka koje ste očistili, a osobno s priljepaka skidam probavnu
kesu i konopčić. U školjke dodajte bijelog vina, a nakon što alkohol ispari ulijte umak koji ste sačuvali od kuhanja. Vodite računa o količini; uvijek trebamo pirjati, ne kuhati. Popaprite ili dodajte jedan peperončino! U ovoj fazi treba malo voditi računa o vremenu pirjanja priljepaka. Želite li da školjka bude potpuno meka tada ga je potrebno duže pirjati uz dodavanje umaka ili ribljeg temeljca i pirjati do željene teksture školjke.
Svježu tjesteninu koju smo kuhali 2 minute u slanoj vodi ili u vodi s umakom, dodajte u školjke, pa dodavanjem škrobne vode i umaka kuhajte do željene tvrdoće. Sklonite s vatre i dodajte svježi peršin prije posluživanja.