Sastojci:
24 kom srednjih ili manjih liganja250 g domaćeg kruha narezanog na kriške
250 g filea kirnje
4 slana inćuna
1 poriluk
1 režanj češnjaka
4 žumanjka
pola litre mlijeka
crne masline
bosiljak
peršin
Za umak:
2.5 dl umaka od rajčica
1 luk
1 režanj češnjaka
lovor
suho bijelo vino
Upute za pripremanje:
Kruh namočite u mlijeko, pa ga nakon 10 minuta ocijedite. Lignje očistite i usitnite im krakove.Usitnite poriluk i peršin, i popirjajte ih na 2-3 žlice ulja, dodajte krakove lignji, luk, masline, kirnju i inćune. Pustite da se ohladi.
Zdrobite meso kirnje vilicom, pa smjesu izlijte u posudu, gdje ćete joj dodati žumanjke, nekoliko listova usitnjenog bosiljka, narezani češnjak, sol i papar.
Dobro promiješajte, pa tako dobivenim nadjevom napunite lignje. Lignje ćete tada zatvoriti čačkalicom ili zašiti kuhinjskim koncem.
Luk i češnjak usitnite i pirjajte na 2 žlice ulja. Dodajte umak od rajčica, čašu vina i usitnjeni list lovora. Pirjajte umak 5 minuta.
Izlijte umak u vatrostalnu posudu, na njega složite lignje i pecite 30 minuta na 190°C. Posljednjih četvrt sata jelo pokrijte aluminijskom folijom.
Uz punjene lignje preporučamo servirati rajnski rizlig ili chardonnay.