RIŽOT “GVEROVIĆ-ORSAN” (Predjelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

50 dag sipe
mjehur s crnilom
50 dag škampa
50 dag školjaka
3 žlice sjeckana peršina
3 manja režnja češnjaka
papar
3 žlice koncentrata od rajčice
1,5 dl maslinova ulja
1 dl bijela vina
riblja juha
40 dag riže.

Upute za pripremanje:

Lignje ili sipe očistimo (izvučemo mjehur s crnilom i spremimo ga na stranu), narežemo na komadiće i pirjamo na ulju dok ne omekšaju. Dodamo češnjak, peršin, rajčicu i papar te promiješamo. Dodamo škampe i školjke, pirjamo dok se školjke ne otvore i dodamo rižu. Miješamo rižu 2-3 minute i dolijemo dvostruku količinu riblje juhe od zapremnine riže. Dodamo malo crnila, tek toliko da riža postane siva. Kuhamo na laganoj vatri oko 12 minuta, ulijemo 1 dl suha bijela vina, pustimo da ponovo provrije, odmah maknemo s vatre i poslužimo.