TUNINA U ULJU (Međujelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

komad svježe tunine (poželjno trbušnica) (2 kg)
bijelo suho vino
1 limun
češnjak
lovor
kadulja
vrhunsko maslinovo ulje

Upute za pripremanje:

Gotova tunina u ulju neće nikada biti tako ukusna kao ona koju ćete vi sami pripremiti. Pripremite je obilno (zato su navedene veće količine). Može se poslužiti kao predjelo s povrćem u ulju ili u octu, ali i kao glavno jelo s grahom u ulju ili s krumpirima i peršinom. Ovo jelo bit će spremno za upotrebu nakon tjedan dana.
Ocijedite limun i umočite tunu u hladnu voda koju ćete mijenjati dok ne postane potpuno bistra, tj. Dok tuna ne izgubi višak krvi.
Nakon 4 – 5 sati izvadite tunu iz vode, osušite je i narežite na 8 komada. Stavite komade tunine u posudu s poklopcem i dodajte čašu vina, limunov sok, 4 - 5 listova lovora, listiće kadulje, češnjak, papar u zrnu i pola čaše ulja.
Pecite u pećnici na niskoj temperaturi (125 °C) pola sata i pustite da se ohladi. Premjestite tuninu u dvije hermetične staklenke koje se mogu hermetički zatvoriti i u svaku ulijte ocijeđenu tekućinu od pečenja, dolijte ulje, stavite lovorov list i nekoliko zrna papra. Hermetički zatvorite i čekajte s punim povjerenjem odličan ishod pripreme …
Staklenke za konzerviranje tunine moraju se sterilizirati po uputama proizvođača. U svakom slučaju, da bismo uništili nepoželjne goste, potrebno je staklenke (bez gumica) iskuhati u kipućoj vodi oko sat vremena.